Генадий Атанасов: Общината е взела мерки за подпомагане и на варненския спорт

ВАРНА новини лого

На онлайн заседание на ПК „Младежки дейности и спорт“ отпадна предложение от групата на ПП „Възраждане“ за отпускане по 500 лв. за всеки месец на извънредното положение на всеки спортен клуб във Варна, който е готов да издаде ваучери за безплатни тренировки срещу подкрепата.

Комисията посочи като аргумент, че предложението не е коректно зададено.

„Няма никаква яснота и критерии защо и кой клуб трябва да получи тази месечна подкрепа. Това буквално е оферта „на парче“, защото не са калкулирани никакви мотиви, за субсидия от 500 лв. на месец. Още повече, че сме направили всичко възможно спортът в общинската база да няма проблеми в пандемията. Ползва се безвъзмездно базата, а общината поема повечето консумативи“, коментира за „ВАРНА новини“ председателят на ПК „Младежки дейности и спорт“ Генадий Атанасов.

Действително, общината е взела мерки за подпомагане и на варненския спорт, който е един от най-пострадалите от извънредното положение. Една от тях е срокът на изтичащите през юни договори за безвъзмездно ползване на общинската спортна база да бъде удължен до края на годината.

Беше разгледано и искане на тенис клуб „Супер спорт“ за получаване с концесия на общинските кортове в кв. „Чайка“. Членовете на комисията не го одобриха, тъй като според тях това сериозно ограничава достъпа до кортовете и общината ще се лиши от тренировъчна база за други 3 клуба. А много граждани няма да могат да спортуват там.

„Затова се ориентирахме към вариант да получат друг терен. Това също беше част от исканията на „Супер спорт“, което стана факт“, посочи Генадий Атанасов.

По предложение на председателя на постоянната комисия съветниците възложиха на общинската администрация да изготви справка относно финансовата рамка на програма „Спорт“ 2020 и промените в нея в резултат на извънредното положение.
„Отпаднаха много събития по време на извънредното положение. Спестените от организирането им средства могат да се пренасочат там, където са нужни след гласуване на съветниците“, обобщи Генадий Атанасов.