Даниела Димова: Търсим ежедневно обратната връзка с публиката

ВАРНА новини лого

На концерт и театър по време на социална изолация!

Кризата откри нови възможности пред екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Отвориха се врати, които до този момент не бяха отваряни. Това каза за „ВАРНА новини“ директорът на ТМПЦ Варна Даниела Димова.

Платформата „Споделени представления“ стартира още в първите дни на извънредно положение и предлага във фейсбук страницата на театъра и you tube всяка седмица по един спектакъл на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и един на Държавна опера Варна.

Първият споделен гала концерт, на 19 март – Опера в Летния театър – Варна 2018, за два дни в публичното пространство събира 34 000 гледания.

Първото онлайн театрално представление на 21 март – черната комедия „Телефонът на мъртвеца“ достига до 23 700 зрителя.

Поощрени от този чудесен резултат – 57 700 зрители през първата седмица ТМПЦ – Варна програмира следващите споделени представления…

„Търсим ежедневно обратната връзка с аудиторията. Платформата „Споделени представления“ ни даде възможност многократно да надградим тази връзка и възможност да комуникираме с публиката. Знаете, едно представление на живо в закрит или открит дори театър никога не може да достигне толкова зрители.

На 30 април, в навечерието на първи май, сме подбрали един симфоничен концерт с оркестъра на Държавна опера Варна с диригент маестро Емил Табаков, солисти Минчо Минчев и Николай Минчев.

На 2 май от 19,00 ч. предлагаме спектакъла „Канкун“, който сме играли на пълни салони.

На 3 май Варненският балет на Държавна опера Варна ще представи великолепното балетно представление „Зле опазеното момиче“.

Обмисляме след отпадане на извънредното положение да продължим с онлайн излъчванията.

Имаме спектакли, които във времето са били много интересни и са донесли награди и на операта и на театъра, но вече са свалени от афиш. Разполагаме с техни видеозаписи и може да продължим да ги споделяме с публиката, макар и не така регулярно.

На артистите много им липсва контактът с публиката, а на публиката й липсва контакта с живото изкуство, защото то не може с нищо да се замени!

Наш приоритет е възстановяването, доколкото е възможно, на нормална работа на производство на спектакли и на срещи с публиката. Дали ще започнем през стол, през ред, това тепърва предстои да се коментира. Ще търсим възможности за представления на открито през юли, август и началото на септември. Това предстои да бъде обсъдено на първо време в държавата. Готови сме с предложения, като на първо място е съхраняването на актьорите ни здрави и здрава публика, след това – предлагането на живо изкуство“, разкри за медията ни Даниела Димова.  

Варненски театър „Стоян Бъчваров“ стартира онлайн по време на социалната изолация и с друга инициатива „Театърът чете от вкъщи“.  

„Театърът чете“ с началото на извънредното положение от сцена Ротонда се премести в домовете на хората и предизвика изключително широк национален отзвук – вече посрещнахме 200-хилядния зрител. В световния ден на книгата и авторското право – 23 април стана ясно, че от българските театри, този, който чете най-много, е варненският.   Самата инициатива даде възможност към театъра да се приобщят и хора извън артистичните среди, сред тях и цяла детска градина, които се интересуват от това в рамките на пет минути как ще бъде предаден един интересен текст или откъс“, сподели Даниела Димова.

Дай Боже през 2021 година, когато трябва да отбележим 100-годишния юбилей на театъра, да няма карантина и COVID-19 да е само един лош спомен, каза Даниела Димова, а на читателите ни пожела здраве и да поддържат своето духовно здраве с позитивни новини. „Чистотата се изисква и във физически, и в духовен план. И за двете сме ние гарантите“, заяви директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

ВАРНА новини