Постепенното снемане на мерките срещу коронавируса в Италия ще става според местните уславия

ВАРНА новини лого

Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви днес, че при постепенното снемане на мерките срещу разпространението на коронавируса в страната ще са отчитат разликите в нивата на заразата в отделните области, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

В реч пред парламента той каза, че новият пакет от стимули в подкрепа на икономиката ще бъде огласен след няколко дни. По думите му пакетът ще включва 15 милиарда евро за компаниите и 25 милиарда евро за преки плащания на наети и самонаети лица.

Наложеното на 9 март затваряне на Италия ще бъде облекчавано на етапи от 4 май нататък при консултации с местните власти в регионите, в които епидемиологичната обстановка не е толкова тежка, каза Конте. Същевременно той предупреди регионите да се разхлабват рестрикциите едностранно и без консултации.

Пред депутатите премиерът защити решението на своето правителство за постепенно излизане от националната карантина, тъй като по-широко отваряне ще представлява голяма заплаха за общественото здраве. „Предпочитам да кажа високо и ясно с риск да изглежда непопулярно: Правителството не може да осигури незабавно връщане към това, което беше нормално в нашия предишен живот“, подчерта той. По думите му икономическите последици от евентуална втора вълна на заразата ще бъдат „още по-тежки“.

Джузепе Конте каза, че базовият показател на репродукция на коронавируса (тоест колко души може да зарази един носител на вируса) възлиза на 0,5-0,7. Но предупреди, че този показател може да нарасне и ако се върне до стойност, близка до единицата, има опасност от претоварване на отделенията за интензивно лечение.