Съдят семейство от Дългопол, нарушило карантината

ВАРНА новини лого

Семейство от Дългопол е предадено на съд с обвинителни актове на Териториалното отделение в Провадия към Районната прокуратура във Варна за нарушаване на карантинните мерки, въведени против разпространението на COVID-19 – престъпление по член 355, ал. 2 от НК. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

Анелия Я. и съпругът й Ариф А. се завърнали от Великобритания на 25 март тази година. На летище Варна съпрузите попълнили формуляр за събиране на лични данни на лица, пристигащи от рискови държави, заради обявеното извънредно положение в България във връзка с пандемията от коронавирусна инфекция. Двамата обяснили, че ще пребивават на адрес в Дългопол и били предупредени за наказателната отговорност, която носят при нарушаване на задължителната 14-дневна карантина.

На 30 март на спешния телефон 112 постъпил сигнал, че Ариф А. е напуснал адреса,, където трябвало да бъде в изолация. Служители на реда го открили на съседна улица. Обяснил, че това е негов имот и отишъл да проследи как върви ремонтът.

Анелия Я. се отклонила от карантината на 31 март. Около 10 часа тя отишла в магазин за хранителни стоки без предпазни средства. Клиенти в магазина я разпознали и подали сигнал в РУ на МВР в Дългопол, че 51-годишната жена наскоро се е завърнала от чужбина. Присъствието на жената в магазина се доказва от записите на видеокамерите там.

Ако бъдат признати за виновни за извършеното деяние по член 355, ал. 2 от НК, двамата съпрузи могат да получат наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.