Д-р Симидчиев: За децата не е фатално да не носят маски

ВАРНА новини лого

Маските не се носят, за да се предпазваме ние, маските се носят, за да предпазваме околните. Това обясни за Bulgaria ON AIR пулмологът и началник на Отделението по Функционална диагностикапри МИ – МВР д-р Александър Симидчиев.

По негови думи имало неразбирания за това какъв е смисълът от тяхното носене.

Вчера от МВР съобщиха за 15 000 наложени глоби на хора, които отказват да спазват заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължителното носене на предпазни маски до 13 май.

Д-р Симидчиев поясни, че ролята на маските е да спират частиците, които са в нас, да излизат към другите. По негови думи носенето на маски не е индивидуален, а обществен акт на защита, елемент на обществена отговорност.

Той подчерта, че рисковете от носенето на маски не са достатъчно добре проучени, но не са и толкова големи.

Според д-р Симидчиев за малките деца не е фатално, ако не носят маски. „Малките деца са много по-ниски, ние седим над метър и половина над земята, а децата много често са на 60-70 см до 1 м над земята като дихателни пътища. Рисковете от заразяване там са много по-малки“, обясни той.

Относно въведеното от вчера у нас лечение на коронавируса с кръвна плазма д-р Симидчиев посочи, че има много сериозни данни, че кръвната плазма работи, но нищо в медицината не е било 100% сигурно.

„За момента това, което знаем, е, че за пациенти с тежко протичане, плазмата има повече ползи, отколкото потенциално би могло да има вреди. Това, което не знаем, са средносрочните и дългосрочните ефекти“, обясни пулмологът.

По отношение на недостига на лекари в страната той заяви, че невинаги решението на проблема е лечение, а много по-често е важно да има профилактичен подход. За целта обаче е необходимо дълго време.

Източник: News.bg