Футболът ни е все по-близо до завръщане

ВАРНА новини лого

Съвсем скоро ще има възможност българските футболни отбори, както и другите спортове, провеждащи се на открито, да възобновят груповия си тренировъчен процес. Това заяви началникът на щаба за борба с COVID-19 у нас ген. Венцислав Мутафчийски. Очаква се скоро Правителството да обяви график, по който това може да се случи.

Това ще стане при определени условия, но отхлабването на тази мярка се очаква да е една от първите, която ще бъде обнародвана. Припомняме, че от БФС заявиха, че при наличие на разрешение от здравните власти, шампионатът ни ще се поднови около три седмици след започването на тренировки от страна на тимовете. Вчера спортният министър Красен Кралев намекна за предстоящо отваряне на базите за състезатели.

„Всякакви мерки на отслабване се обсъждат. В следващите дни ще се направят съответните съобщения, с които ще се отпускат мерките. Върви се по пътя на постепенното освобождаване. Ако се допуска някакво събране не известен брой хора, то да бъде за спортовете, които са на открито, а след това с определени изисквания за затворени помещения. Не може да се предвиди в какъв обем ще бъде резултатът. В момента по света се действа на опита и грешката. Ние следим внимателно всичко и дали някъде нещо се отразява на общата заболеваемост.

Малко са местата по света, където мерките са по-отпуснати от при нас. На първо място ходенето в планините, парковото разширяване, индивидуални тренировки, тренировки на открито дори и за групови спортове, но в определени условия и отстояния. Те ще бъдат обявени като дати от правителството.“, каза ген. Мутафчийски.