Коронавирусът убива в Англия два пъти повече хора в бедните квартали

ВАРНА новини лого

Новият коронавирус убива повече хора в бедните квартали на Англия и Уелс, а смъртните случаи от COVID-19 сред етническите малцинства са повече, отколкото сред белите британци. Това показват две отделни изследвания, публикувани днес, предаде Франс прес и БТА.

Едното е на Британската национална статистическа служба, която е проучила над 20 000 смъртни случая, свързани с COVID-19 и станали в периода 1 март-17 април в Англия и Уелс.

Службата е констатирала, че в зоните в най-неравностойно положение има 55,1 смъртни случая на 100 000 жители. За сравнение в районите, които не са чак толкова бедни, има 25,3 смъртни случая на 100 000 жители.

Под райони в неравностойно положение се разбират кварталите, белязани с голяма безработица и престъпност и с по-труден достъп до здравни грижи в сравнение с други квартали.

Сред най-засегнатите зони е столицата Лондон с 85,7 смъртни случая на 100 000 жители, докато Югозападна Англия е най-малко засегнатата зона.

Другото проучване, извършено от базирания в Лондон Институт за данъчни изследвания, показва, че броят на смъртните случаи сред цветнокожото население и представителите на малцинствата е по-висок от този сред белите, отчасти защото тези хора са на работни позиции, които ги излагат на по-голям риск от зараза с вируса.

Според това изследване, например, смъртните случаи, дължащи се на коронавируса, сред хора, родени на Карибите и живеещи в Англия, са три пъти повече в сравнение с тези при белите британци.

В доклада се казва още, че много повече мъже от пакистански произход работят в британското здравеопазване, отколко бели британски мъже. Индийците, макар да съставляват едва 3 процента от работоспособното население на Англия и Уелс, представляват 14 процента от медиците там.

Други здравословни проблеми също може да са фактор за високата смъртност при малцинствата. Така например две трети от хората над 60 години, родени в Бангладеш, страдат от дълготрайно заболяване, което може да ги изложи на особени рискове в случай на зараза с коронавируса.