Мария Габриел и кметът на Милано насърчават науката, технологиите и предприемачеството сред жените

ВАРНА новини лого

Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, заедно с кмета на град Милано Джузепе Сала, постави начало на инициативата STEMintheCity.

Инициативата цели да насърчи придобиването на цифрови умения, обучението в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), както и предприемачеството сред жените. Тази година тя се провежда в онлайн формат, под надслов „Поколението STEM – подкрепяме бъдещето!“. За Мария Габриел общините имат водеща роля за трансформацията на цифровата икономика и общество.

„Оценявам високо предложението на кмета на Милано да открием съвместно тази инициатива. Вярвам, че заедно – младите хора с местните и европейските институции –  чрез образование и умения, ще се възползваме от възможностите, които предоставя цифровизацията за намиране на решения в полза на обществото“ заяви комисар Габриел.

По време на откриването, еврокомисарят информира за възможностите за младите хора в рамките на нейния ресор. Тя обърна специално внимание на програмата за платени стажове „Цифрова възможност“ (Digital Opportunity Traineeships), която предостави шанс на над 6 000 студенти да придобият цифрови умения чрез платен стаж в частния сектор. В допълнение, програмата „Еразъм+“ ще предостави много нови възможности за обучение, като например виртуална мобилност.

Комисар Габриел наблегна на необходимостта повече момичета и жени да се насочват към информационните и комуникационни технологии. „Дигиталните умения са ключови за успех в модерната икономика и общество. Понастоящем, над 90% от работните места изискват поне базови дигитални познания. Обучението по информационни и комуникационни технологии е инвестиция в бъдещето, която дава ясна перспектива за кариерно развитие. Днес в Европа едва 17% от заетите в сектора са жени. Това трябва да се промени. За да покажем лицата на успешните жени в този сектор, през септември ще обявим европейска награда за жени иноватори. Затова популяризирането на обучението в STEM специалности ще е акцент в новия план за действие за цифрово образование, който ще представя до седмици“, заяви тя в заключение.