Няма да има изключение за „Северен поток-2“ от правилата на ЕС

ВАРНА новини лого

Photo Stefan Sauer/dpa

Федералната мрежова агенция отказа на компанията Nord Stream 2 AG да извади проекта за газопровод „Северен поток-2“ от изискванията на обновената Газова директива на Европейския съюз. Това пише водещият германски бизнес вестник „Ханделсблат“, позовавайки се на документ на регулатора, изпратен до участниците в процеса.

В документа се казва, че „Северен поток-2“ не изпълнява условията на закона за енергийното стопанство на ФРГ за освобождаване от правилата.

От Федералната мрежова агенция заявиха за изданието, че страните в процеса трябва да изпратят до 8 май своите отговори и позиция до регулатора. След това той възнамерява бързо за обяви своето окончателно решение.

Газопроводът трябваше да бъде завършен до май 2019 г., за да не попада под действието на обновената Газова директива на ЕС. Nord Stream 2 AG твърди, че понятието „завършен газопровод“ трябва да се разглежда по-широко, а не само от гледна точка на строително-техническия процес. От компанията смятат, че трябва да се вземе предвид обстоятелството, че към момента на встъпване в сила на новите правила вече са били направени милиарди инвестиции с оглед на предишната правна рамка.

Германската агенция отхвърля този аргумент. Тя разбира под термина „приключване на проекта“ именно неговото строително и техническо завършване, за друго разбиране не може да става и дума.

По данни на „Ханделсблат“ участниците в процеса очакват, че Nord Stream 2 AG ще обжалва решението на регулатора във Висшия съд в Дюселдорф. Но не е изключено той да препрати жалбата в Европейския съд, пише изданието.

Обновената Газова директива беше съгласувана в рекордно кратки срокове в началото на миналата година. Същността на промените – да се разпространи върху тръбопроводите, влизащи в морската икономическа зона на страните от ЕС, нормите на Третия енергиен пакет. Те задължават оператора да резервира до 50% от мощностите на газовите магистрали за транспортирането на горива от алтернативни доставчици.

БГНЕC