ПЕС: Вече 45 млн. души в Европа са безработни

ВАРНА новини лого

Сергей Станишев

В деня на труда европейските социалисти, левите комисари и премиери дадоха своите отговори на кризата в онлайн дискусия.

„Ние, социалистите, носим днешния ден в сърцата си. И помним, че хората не са просто числа, а пазарите трябва да бъдат регулирани. Че солидарността е преди конкуренцията. Денят на труда ни напомня за нашите корени. Всичко започна през XIX век, когато работниците поискаха 8-часов работен ден, а правото на труд, достойно заплащане и достоен живот, не ни бяха дадени даром. Извоювахме ги! 150 години по-късно нашето послание е все по-актуално – солидарността е по-нужна от всякога! В деня на труда ние се гордеем с това, което сме, с постиженията си и с това, което искаме да постигнем!

През последните седмици с левите премиери сме в непрекъсната връзка, за да дадем нашия отговор на кризата. Като политици, имаме политическа отговорност да предвиждаме рисковете и затова съм благодарен на нашия силен екип от комисари в ЕК, които работят по Плана за възстановяване на Европа. Днес наша работа е да дадем нова перспектива – честна и справедлива.“

Така Сергей Станишев откри организираната от ПЕС онлайн дискусия, посветена на 1 май и на мерките за справянето с последиците от пандемията от коронавирус. В нея се включиха левите комисари Франс Тимерманс, Паоло Джентилиони, Никола Шмит, Елиза Ферейра, Хелена Дали, Илва Йохансон, Марош Шефчович, Юта Урпилайнен и Жозеп Борел. Своето виждане споделиха и председателят на ЕП Давид Сасоли, лидерът на групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия, както и премиерът на Испания Педро Санчес. От името на Европейската конфедерация на профсъюзите генералният секретар Лука Византини очерта предизвикателствата пред работещите.

„Вече има 45 млн. души трайно и временно безработни в Европа“, заяви той. Дискусията продължи  с участието на лидери на социалистическите партии от цяла Европа.

„Това е предизвикателството пред нашето поколение от Втората световна война насам! Няма гаранция, че ЕС ще оцелее, че ще продължим да имаме обща валута, че национализмът няма да ни превземе. Но имаме рецепта. И тя е солидарността. Преди 150 години на нашите дядовци им е изглеждало не по-малко невъзможно, но те са се борили за 8-часов работен ден, за пенсионни и здравни осигуровки, за равно и достойно заплащане. Сега ние сме на ред – да покажем солидарност между поколенията, между жените и мъжете, между държавите в и извън ЕС!“, стартира дискусията вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс.

„Предстои ни криза с библейски размери“, категоричен бе и върховният представител на ЕС Жозеп Борел. „Точно преди да ни връхлети пандемията, имах поредица от срещи с африканските лидери, за да ги убедя, че ЕС е техният най-добър партньор. Сега премиерът на Етиопия, най-бедната държава в света, ми каза: в този момент ние ще разберем дали ЕС е добър партньор. Ако помогнете първо на себе си, въпреки различията. И колкото невероятно да ви звучи, мисля си, че ние, европейците, сме късметлии. Имаме 40 пъти повече лекари, които да се грижат за нас в  битката с коронавируса. Боим се, че нямаме достатъчно респиратори, а има страни, в които няма нито един. Негодуваме, че си стоим вкъщи, а има хора, без дом. Да, национализмът надига глава. Но съм сигурен, че няма да се справим със затваряне на граници. Трябва да действаме солидарно! Веднага!“