Бил Бюмон преизбран за шеф на световното ръгби

ВАРНА новини лого

Бившият капитан на Англия Бил Бюмон бе преизбран за президент на Световното ръгби, надигравайки бившия капитан на Аржентина Агустин Пичот, съобщиха от федерацията.

68-годишният Бюмон, чиято кампания бе свързвана с отварянето на спорта, спечели 28 от 51 гласа, за да превъзмогне конкуренцията на 45-годишния Пичот, който възнамеряваше да модернизира Световното ръгби и използваше хаштага #GlobalGame в социалните мрежи.

„За мен е чест да приема мандата на Съвета на Световното ръгби и да служа като президент на Международната федерация още веднъж. Бих искал да благодаря на моя колеги в съюза, членове на глобалното семейство на ръгбито и, разбира се, на моето семейство за тяхната безрезервна подкрепа“, сподели Бюмон в изявление, публикувано от Световната федерация.

Обявяването на резултатите бе изместено от оригиналната дата 12 май поради гладкостта на процеса на гласуване. „Не този път, благодаря за цялата подкрепа, от дъното на сърцето си. #globalgame“, написа Пичот в Туитър. Към Бюмон, за когото предстои нов четиригодишен мандат, ще се присъедини президента на Френската федерация по ръгби Бернар Лапорт в ролята на негов вицепрезидент.

Избирателният процес бе помрачен от оставката на президента на Ръгби съюза на Фиджи (ФРЮ) – Франсис Кийн, от Съвета на Световното ръгби след обвинения в хомофобия. Кандидатурата на Бюмон бе подкрепена от Съюза на Тихия океан, но Световнта федерация отбеляза, че номинацията му по-скоро дошла от ФРЮ, вместо от Кийн.

БГНЕС