Имунолог: Още няма отговор защо децата изкарват леко COVID-19

ВАРНА новини лого

„Доста са противоречиви информациите, които има за реакцията на имунната система срещу коронавируса. Тя играе значима роля в ограничаване на инфекцията. Пример за това са редицата хора, които са позитивни, но нямат клинични прояви“, каза в предаването „Тази събота“ по бТВ проф. Елисавета Наумова, началник на клиниката по Клинична имунология в Александровска болница и председател на Българската асоциация по клинична имунология.

„Друго доказателство в тази посока е, че има хора, които имат леки прояви, средно тежки и тежки. При всеки един от тях има различно ниво на справяне с инфекцията от страна на имунната система. Има и млади хора, които са без допълнителни рискове, които доста тежко изкарват инфекцията. За щастие тези случаи са единични. Най-вероятно при тях се касае за някакви вродени аномалии в имунната система“, обясни проф. Наумова.

В момента световната наука и имунолозите са амбицирани да проучат и да дадат потвърдени данни за това как имунната система се справя с този вирус.

„Имунната ни система е доста изтощена през пролетта. Целогодишно е подложена на стрес и на това да се справя с различни инфекции, които са около нас“, допълни проф. Елисавета Наумова.

По думите ѝ въпросът защо децата не се заразяват толкова от коронавирус и при тях болестта преминава по-леко все още няма своя отговор.

„Пандемията и извънредното положение преоцени нашите приоритети и ни накара да помислим за себе си, как живеем и поддържаме здравето си. Не на последно място много човешки добродетели излязоха наяве. Ако успеем да запазим всичко това, миля, че ще бъдем по-добре и ще бъдем по-сигурни за себе си и нашите близки“, смята проф. Елисавета Наумова.