Все повече страни разхлабват карантината

ВАРНА новини лого

Светът е на две скорости по отношение на мерките, свързани с коронавируса. Докато част от държавите продължават ограниченията, други отварят магазини и паркове.

От 4 май Малайзия ще разхлаби ограниченията, предназначени за спиране на разпространението на новия коронавирус, заяви премиерът Мухидин Ясин, цитиран от ДПА. Той изнесе реч по случай Деня на труда, в която призна, че наложените от средата на март ограничения вредят на търговията. Близо 70 на сто от далите положителни проби в Малайзия са оздравели. Магазините и ресторантите, обаче, трябва да спазват стриктни санитарни правила и да следят да има дистанция между клиентите, след като отворят, поясни Мухидин Ясин в телевизионното обръщение. Спортни дейности с участието на до 10 души ще бъдат разрешени, предаде Ройтерс. Религиозните събирания и други масови прояви остават забранени. Кината, нощните клубове, училищата и университетите ще останат затворени.

Тайланд с нито един нов смъртен случай

Властите в Тайланд регистрираха за изминалото денонощие само шест нови случая на инфекции с коронавирус. Това е най-малкият брой от 11 март, предаде ТАСС.

Оздравели 2719, а последните 24 часа няма нито един смъртен случай. Това ще позволи на страната постепенно също да разхлаби ограничителните мерки.

Португалия ще започне да отваря икономиката си от 4 май на три етапа.

Португалският премиер Антониу Коща обяви, че мерките за изолация в страната ще бъдат вдигнати поетапно сектор по сектор, предаде Ройтерс. От 4 май ще започне да се прилага план в три фази за отваряне на различни сектори на икономиката на всеки 15 дни. Ще се започне с малките квартални магазини, фризьорските салони, магазините за продажба на автомобили и книжарниците. Ако епидемията се забави втората фаза на плана ще стратира на 18 май с отваряне на по-големите магазини, ресторанти, музеи, галерии и кафенета, но с редуциран капацитет. На същата дата ще бъдат отворени предучилищните учебни заведения и детските центрове, ще се подновят занятията и за учениците в последните два гимназиални класа. Учениците, обаче задължително ще трябва да носят маски. В началото на юни ще отворят детските ясли, а дистанционното обучение ще остане в сила за началното училище и за гимназистите в начален гимназиален курс.А театрите и киносалоните ще отворят врати на 1 юни.

Испания въвежда времеви интервали за разходки на гражданите от 2 май. От днес испанците имат право да излизат от домовете си да се разходят и да спортуват, предаде министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Всички испанци вече имат право да излизат от домовете си, за да се разходят или да спортуват след 48 дни на стриктна карантина, целяща спиране на епидемията от коронавируса, предаде Франс прес.

„Ще бъдат разрешени индивидуалното спортуване и ежедневните разходки, решението влиза в сила от 00.00 ч на 2 май“, уточни министърът на здравеопазването Салвадор Иля, цитиран от ТАСС. За децата до 14 г. от 26 април са в сила облекчения – те могат да се разхождат навън по един път на ден, придружавани от един възрастен. Така от 6 ч. до 10 часа и от 20 ч. до 23 часа ще бъдат разрешени спортуването и разходките за възрастни. От 10 ч. до 12 часа и от 19 ч. до 20 часа ще излизат хората над 70 години и хората, които по здравословни причини не могат да се разхождат самостоятелно. От 12 ч. до 19 часа са разрешени разходките с деца, поясни министърът на здравеопазването Салвадор Иля. Ръководителят на здравното ведомство припомни, че спазванането на социална дистанция по време на разходките е задължителна.

Чехия заяви, че се справя успешно с епидемията

Разпространението на новия коронавирус в Чехия е овладяно и правителството ще продължи предпазливо да отваря икономиката, обяви днес чешкият министър на здравеопазването Адам Войтех, цитиран от Ройтерс. Броят на новите заразени спадна под 100 дневно за осми пореден ден, броят на болните също отбелязва тенденция към намаляване. Според здравното министерство коефициентът на заразяване е намалял до 0,7, което означава, че един новозаразен предава инфекцията на по-малко от един човек. Позитивното развитие накара правителството да започне да отваря магазините и търговските обекти, както и лекарските кабинети за неспешна помощ заради опасения на лекарите от липсата на обичайни медицински услуги, отбелязва агенцията.

Норвегия разрешава събиранията до 50 души

В Норвегия ще бъде разрешено събирането на до 50 души на обществени места и това ще влезе в сила от 7 май, предаде Франс прес. В страната епидемията от коронавируса изглежда под контрол. Това разхлабване на ограничението за събиране на повече хора на публични места ще позволи и подновяването на малки културни събития, като концерти, театри и кино, но ще има условие на тях да се спазва минимална дистанция от един метър между участниците и ще следи за това представител на властите.

Норвегия ще се отваря малко по малко на всеки 14 дни, но ще държим под око разпространението на вируса, заяви норвежкият министър на здравеопазването Бент Хьойе. Освен това общинските власти в Осло разрешиха от 6 май отново да се продава алкохол в заведенията, сервиращи храна. Това беше забранено на 21 март заради много нарушения на предпазните мерки. В Норвегия вече са отворени детските ясли и градини от 20 април, и училищата от 27 април.

Германия обяви ново разхлабване на мерките срещу коронавируса

Спортните площадки, музеите и църквите в Германия могат да бъдат отново отворени при определени условия, каза Ангела Меркел след видеоконферентен разговор с министрите на 16-те германски провинции, предаде Ройтерс. Канцлерката добави, че още мерки за облекчаване на режима на самоизолация ще бъдат оповестени на 6 май.

Виенчани бяха нетърпеливи отново да пазаруват и пред магазините се извиха опашки. След като по Великден Австрия отвори магазините с площ до 400 кв. метра, от днес вече работят и големите търговски центрове, салоните за красота и фризьорските салони. Остава задължително спазването на дистанция и носенето на маски.

Италия отваря някои от летищата.

Италия обяви днес плановете си да отвори отново идната седмица две от летищата си, които бяха затворени преди близо два месеца – Чампино в Рим и Перетола във Флоренция, предаде Франс прес.Тези две летища са затворени от 13 март и ще заработят отново от 4 май за пътнически полети, съобщи министерството на транспорта.

САЩ разреши лечение на COVID-19 с медикамент срещу ебола

Същевременно отвъд Океана дадоха разрешение за лечение на коронавирус да се прилага лекарство срещу ебола. „За мен е удоволствие да съобщя, че Агенцията за лекарствата и храните разреши да се използва „Ремдесивир““, съобщи Доналд Тръмп. Експертите обаче предупредиха, че лекарството е експериментално. Все пак изследванията показват, че е ефикасно при най-тежките случаи на коронавирус. От понеделник към американските болници ще бъдат изпратени милион и половина ампули от медикамента.

Експеримент и на остров Корсика. Кучета-търсачи се обучават да надушват заразени с коронавирус. При успех, те ще бъдат на летищата, за да се предотврати разпространението на болестта при пътуване.