Работят във Варна по спрей за вдишване срещу коронавируса

ВАРНА новини лого

Вирусолози във Варна работят по създаването на серум, който при вдишване може да подобри лечението на COVID-19. 45 години вирусологът доц. Волфганг Люпке, който от години живее и работи у нас, се занимава с коронавируси.

„Коронавирусът е тръгнал от пилета. Тогава използвах един аерозол, състоящ се от антитела, взети от бройлери, които бяха преболедували. Разпръскахме го, пилетата го вдишаха и оздравяха“, разказа в „Тази събота“ на bTV доц. Люпке.

„Свързах се с китайците и им препоръчаха този метод. Те поискаха данни за моето научно откритие. Писах и на премиера Бойко Борисов, който откликна веднага. Предаде моето писмо на министъра на здравеопазването и от там получих отговор“, разказа още той.

По думите му коронавирусите трябва да се ударят там, където те атакуват.

„Със спрейове бихме могли да предпазим медицинския персонал, преди да има контакт с болни. Може и хапчета за смучене, защото вирусът се размножава и в устната кухина“, поясни доц. Люпке.

„Помолихме доброволци, които са прекарали заболяването, да се обадят, за да може като кръводарители да получим серум с антитела. След това да направим кръвна плазма, която да се вдишва. Ако работим с преболедували хора, ще имаме серум на разположение в рамките на 10 дни. Ако работим с животни, този процес ще продължи около 4 седмици“, уточни вирусологът.

Доц. Волфганг Люпке поясни, че при всички вирусни заболявания най-ефикасното средство са антителата.