Разширяват обхвата на еднократната помощ на стойност от 375 лв. за родители

ВАРНА новини лого

Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв. Тя ще може да се ползва от родители на деца до 14 години, съобщи пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Няма да има изисквания да е използван пълният платен отпуск.

„Ще дадем възможност на безработни самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също да ползват на базата на този критерий тази помощ. Предстои да предложим още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Т.е. още 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж. Ще направим всичко възможно тази мярка да е достъпна“, обясни Сачева.

По отношение на мярката 60/40 Сачева заяви, че към момента тя работи. За един месец има нарастване на безработицата с около 91 000 души, същевременно по линия на мярката 131 000 души ще запазят работните си места.

Тя уточни, че кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни.

Към момента повече хора ще запазят работата си, отколкото да я загубят, в вследствие на тази мярка, категорична е министър Сачева.

Факт е, че от началото на кризата имаше много голям ръст на безработицата, имаше дни, в които се регистрираха като безработни 4, 5, 6, дори 9 000 души. В момента вече две седмица се регистрират по-малко от 1000 души на ден, допълни Сачева.

По отношение на предложението на ВМРО мярката да се промени на 80/20 Сачева каза, че за определени сектори това е възможно да се наложи.

Министър Сачева заяви още, че социалното министерство по линия на програма „Човешки ресурси“ е организирало 45 млн. лв.  за социален патронаж. Към днешна дата 38 000 души ползват тази услуга.

Източник: novini.bg