Рецепта на деня: Филе от сьомгова пъстърва с брезе натюрел зеленчуци

Вкусно, бързо и лесно за приготвяне!
Преди да ви запозная с тази много лесна, вкусна и разбира се ефектна за поднасяне рецепта искам да обърна внимание на тези, които не са запознати с техниката на приготвяне – брезе натюрел ( от фр. braiser naturel), което означава – задушаване в собствен сос, без задушеното предварително да се запържва до златисто. При тази техника се запържват само овкусителите, например лук (или както е в нашия случай – чесън) но не и самото задушено. Използва се за гулаши, риби и зеленчуци.
Необходими продукти за 2 порции:
2 филета от сьомгова пъстърва с кожата
2 домата
5 скилидки чесън
1 голям морков или 2 по-малки
зехтин – 4 с.л.
бял пипер – щипка
босилек – щипка
риган – щипка
девесил – щипка
2 стръка копър
сол
щипка захар
Начин на приготвяне:
Измиваме хубаво, обтриваме със зехтин и овкусяваме с бял пипер, девесил и сол рибните филета. Увиваме ги в алуминиево фолио и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 мин. След това ги откриваме и запичаме още малко, за да хванат лека коричка, като внимаваме да не ги пресушим.
Нарязваме на ситно чесъна, морковите и обелените домати.
Запържваме леко чесъна в останалия зехтин и добавяме доматите и морковите. Задушаваме, докато се изпари течността.
Добавяме нарязаният на ситно копър, босилека, ригана захарта и малко сол.
Сервираме като гарнитура към рибата.
Да ви е сладко!
ВН