Рецепта на деня: Филе от сьомгова пъстърва с брезе натюрел зеленчуци

ВАРНА новини лого

Вкусно, бързо и лесно за приготвяне!

Преди да ви запозная с тази много лесна, вкусна и разбира се ефектна за поднасяне рецепта искам да обърна внимание на тези, които не са запознати с техниката на приготвяне – брезе натюрел ( от фр. braiser naturel), което означава – задушаване в собствен сос, без задушеното предварително да се запържва до златисто. При тази техника се запържват само овкусителите, например лук (или както е в нашия случай – чесън) но не и самото задушено. Използва се за гулаши, риби и  зеленчуци.

Необходими продукти за 2 порции:

2 филета от сьомгова пъстърва с кожата

2 домата

5 скилидки чесън

1 голям морков или 2 по-малки

зехтин – 4 с.л.

бял пипер – щипка

босилек – щипка

риган – щипка

девесил – щипка

2 стръка копър

сол

щипка захар

Начин на приготвяне:

Измиваме хубаво, обтриваме със зехтин и овкусяваме с бял пипер, девесил и сол рибните филета. Увиваме ги в алуминиево фолио и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 мин. След това ги откриваме и запичаме още малко, за да хванат лека коричка, като внимаваме да не ги пресушим.

Нарязваме на ситно чесъна, морковите и обелените домати.

чесънаобелените домати

Запържваме леко чесъна в останалия зехтин и добавяме доматите и морковите. Задушаваме, докато се изпари течността.

зеленчуците се задушават

Добавяме нарязаният на ситно копър, босилека, ригана захарта  и малко сол.

Сервираме като гарнитура към рибата.

Да ви е сладко!

ВН