Шофьор може да е разнесъл коронавируса в социалните домове във Видинско

ВАРНА новини лого

Един и същи шофьор е обслужвал центровете за настаняване от семеен тип във Видинско и е възможно той да е разнесъл заразата. Това съобщи пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Припомняме, през последните дни бумът на заразени в социални институции във Видинско се разраства. Вчера стана ясно, че е открито поредно огнище на коронавируса – в още един от домовете за възрастни хора в град Кула. Отделно на това беше регистриран още един случай на заразен и в дома в село Гара Орешец, с което положителните проби сред домуващите вече са 13. Двама от възрастните хора от дома вече починаха.

Огнище на коронавирус във Видин има и сред деца и младежи с увреждания в Център за настаняване от семеен тип „Зора“.

Сачева посочи, че се работи върху възможността при възникване на огнище в социално заведение болни и здрави да бъдат разделени в отделни сгради.

Тя обясни, че ако е невъзможно да се направи разделение вътре в самата сграда, кметът може да ги раздели в друга сграда. Ние ще заплатим съответно това, ако няма друга сграда, в зависимост от това колко са болните и колко са здравите, здравите биха могли да излязат и в местен хотел, който отново да използва стандарта за социална услуга, заяви министърът.