Смартфони ще разпознават наличието на маски на лицата

ВАРНА новини лого

Смартфоните на Apple ще се „научат“ да разпознават наличието на маска върху лицето на собственика, когато се опитва да отключи устройството, използвайки технологията Face ID.

Собствениците на този вид мобилни телефони се сблъскаха с проблем, при който те спряха да ги „разпознават“ с маска на лицето. Самата компания преди време изясни, че първоначално Face ID не е бил предназначен за разпознаване на лица в маски.

„Face ID е проектиран така, че да възприема видимата част от очите, носа и устата Ви“, каза Apple, подчертавайки, че смартфоните също могат да бъдат отключени с парола.

Както подчертава CNN, много потребители изпитват неудобства от факта, че клавишите за въвеждане на секретния код, който отключва устройството, се появяват на екрана му само след няколко неуспешни опита на смартфона да сканира лицето на собственика.

Според телевизионната компания Apple възнамерява да отстрани този проблем в новата версия на операционната система iOS, която може да стане достъпна скоро. Очаква се разработчиците да добавят към iPhone разпознаването на наличието на маска на лицето на потребителя. Това няма да спести собствениците на устройства от необходимостта да въведат цифров код, но ще им позволи да отделят много по-малко време за това събитие.