Язовир „Студена“ вече е пълен наполовина

ВАРНА новини лого

Пернишкият язовир „Студена” вече е пълен наполовина. Към днешна дата в него има близо 13,2 млн. куб. м. вода при максимален обем от 25,5 млн. куб. м. Ако темповете, с които се пълни язовирът продължат, очакванията са в края на май обемът му да достигне 17-18 млн. куб. м. и през лятото въведеният през ноември м.г. режим да отпадне, предаде БНР.

Благодарение на меката зима, от февруари, когато почти бе достигнат санитарният минимум, досега обемът на язовир „Студена” се е увеличил с над 10 млн. куб. м. През втората половина на март режимът в Перник бе облекчен, като водата се спира само нощем.

Сега вода се подава и от язовир „Студена”, и от „Бели Искър”.

През вчерашния ден в язовир „Студена” е отчетен приток от 2551 л/сек. при разход 302 л/сек, заяви управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.

„Темповете, с които се пълни, ако продължат и през май, ще имаме един почти пълен язовир в края на месеца, което е доста добре. Миналата година на днешната дата обемът е бил 11,6 млн. куб. м, сега е 13,2 млн. Така че сме по- добре от миналата година и се надявам тази тенденция да продължи до края на май, за да сме спокойни за лятото и разбира се за цялата година”, каза Иванов.

Със започналата подмяна на най- компрометираната част от вътрешната водопроводна мрежа ще намалеят авариите и загубите на вода. В момента се отстраняват четири аварии в квартал „Църква”. Въпреки че е почивен ден на място работят и два допълнителни екипа.