Индийската армия благодари на „COVID-19 бойците“ с въздушни демонстрации

ВАРНА новини лого

Индийските въоръжени сили благодариха на здравните работници, полицаите и трудещите се на първия линия в борбата срещу COVID-19 с въздушни демонстрации, дъжд от цветя и изпълнения на военни оркестри в страната, предадоха от ДПА, цитирани от БТА.

Подготвя се и осветяването на военоморските кораби, намиращи се в големите индийски пристанища тази вечер, като част от усилията да се подкрепят морално пряко ангажираните с борбата срещу коронавируса.

Началото на инициативата бе поставена с полагане на цветя на полицейски мемориал в Делхи, за да се отдаде почит на полицаите, които следят за спазването на ограничителните мерки.

В Делхи, Мумбай, Колката, Сринагар, Лукноу, бойни самолети летяха във формация, като някои пускаха цветя върху паметници с национално значение.

Хеликоптери обсипваха с цветя лекари, медицински сестри и парамедици, събрани пред болниците, ръкопляскащи и махащи в отговор.

Военни оркестри свириха край правителствени болници, за да изразят благодарност към медицинския персонал.

Въоръжените ни сили по уникален начин казват огромно благодаря на бойците ни на първа линия в борбата срещу Ковид-19, за усилията им в Индия да няма повече COVID-19, написа в Туитър премиерът Нарендра Моди.

Броят на заразените с коронавирус в Индия скочи до близо 40 000, като днес е отчетен най-големият брой новозаразени за ден – 2644 случая. Починалите досега са около 1300.

Населението на Индия е 1,3 милиарда души. От 25 март страната въведе най-мащабните в света ограничителни мерки, които неотдавна бяха удължени с още две седмици до средата на май, като има леко разхлабване за най-слабо рисковите области.

Ограничителните мерки помогнаха за забавянето на разрастването на заразата, но официални представители признават, че мерките имат сериозни последици за милионите бедни в страната и ще се отразят изключително тежко върху икономиката.