Лукашенко: В Беларус починалите от COVID-19 са в пъти по-малко от тези, починали от алкохолно отравяне

ВАРНА новини лого

Броят на починалите след зараза с новия коронавирус в Беларус е пет пъти по-малък от този на починалите от отравяне с алкохол, заяви днес президентът на страната Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС и БТА. Той каза това на съвещание за обсъждане на мероприятията по повод Деня на победата и на епидемичната ситуация.

„Какво ми направи най-силно впечатление – от отравяне с алкохол са починали 4482 души, от самоубийство – 470. Вече близо хиляда души са починали от алкохол или при самоубийство“, каза Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

„При пожари са загинали 218 души, по пътищата при ПТП за 4 месеца са загинали 163 души. Удавили са се 89 души – почти толкова, колкото са починали от различни болести, усложнени от COVID-19“.

До 2 май в Беларус са регистрирани 97 смъртни случаи на болни от коронавирус.

Освен това, за първите 4 месеца на годината от заболявания на кръвоносната система са починали почти 25 000 беларуси, а от онкологични заболявания – приблизително 6 400.

Лукашенко подчерта, че показателят за смъртността в Беларус намалява, като за 4 месеца общата смъртност е спаднала с 1,5 процента.

В Беларус заразените с новия коронавирус са 15 828, но не е въведена карантина. Въпреки предупрежденията на СЗО, от 20 април бяха възобновени учебните занятия в училищата, на 25 април имаше републикански съботник, в ход е подготовка за парада в чест на Деня на победата.

В тези условия в Беларус започна да действа „народна карантина“, като много беларуси доброволно свеждат до минимум социалните си контакти и избират режим на самоизолация, посочва ТАСС.

Лукашенко обяви също така, че военният парад в чест на 75-годишнината от победата над хитлеризма има дълбоко идеологическо и емоционално значение за Беларус, поради което той няма да бъде отменен.