Огромно признание за ген. Мутафчийски от Швейцария

ВАРНА новини лого

Генерал Венцислав Мутафчийски получи комплиментите на Швейцария. „В София военен хирург с мисии в Ирак и Афганистан води борбата с коронавируса. И България, често определяна като най-бедната страна в ЕС, с провалена система на здравеопазване, се справя доста добре“, написа на сайта си швейцарският в. Le Temps, предава „Монитор“.

Вече близо два месеца българите говорят за един-единствен човек – генерал-майор Венцислав Мутафчийски, който отговоря за координирането на борбата срещу разпространението на COVID-19 в страната. Този военен лекар с обръсната глава беше почти неизвестен, преди да бъде назначен за ръководител на „Национален щаб“ от няколко експерти и политици, които от края на февруари практически всеки ден провеждат брифинг, излъчван на живо от медиите за здравната ситуация в страната.

Според последните новини, с около 1500 случая на заразяване с Covid-19 и шестдесетина смъртни случая, България се справя добре, дори много добре. В европейската класация по смъртност на глава от населението страната дори е на четвърто място (1 на 140 000) сред онези, които се справят най-добре (след Словакия, Литва и Малта); за сравнение – Белгия регистрира една смърт на 1800 жители.
За мнозина това е чудо: България, която често представяна като най-бедната държава в Европейския съюз, има явно отслабена здравна система, по-специално страната е жертва на масово изселване на лекари и медицински сестри в по-богати страни от ЕС.

Когато бе запитан за това, генерал Мутафчийски предпочете да говори за „невероятен шанс“: преди новият вирус дори да пристигне в България, страната вече бе затворила всички учебни заведения и въведе специфични мерки в болниците заради грипа, чиито последствия в страната всяка година са доста сериозни. „След това просто трябваше да разширим тези мерки, като постепенно ги засилваме“, обяснява той.

Това, което генералът не казва, е ролята, която той лично е играл в тази стратегия, като доброволно се е заел с ролята на носителя на лоши новини и дори на „лошото ченге“. Той пръв призова българите в началото на март да се подготвят за идването на „небивало нещастие“. „В София сме загрижени дали фризьорските салони ще останат отворени, когато трябва да се подготвим да загубим човешки животи, включително тези на най-скъпите ни“, каза той.

Inlife.bg