От първо лице в Букурещ: Хората са разтревожени, но не се страхуват

ВАРНА новини лого

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в Румъния са 13 163 души, а броят на починалите е 780. 4869 са излекуваните случаи към 3 май. Експертите в страната са на мнение, че северната ни съседка все още не се намира в пика на заразата и за сега няма опасност от втора вълна.

Андрада Маргинеану е на 22 години и живее в Букурещ. Разказва, че местните са наистина разтревожени от коронавируса, но въпреки това масова психоза няма. Тя самата следи новините рядко, фокусира се около личния си живот и смята, че това е правилния подход за справяне със ситуацията. По нейни думи животът в Букурещ продължава въпреки наложените ограничения.

„Преди време правителството заяви, че ще започне временно производство на защитни маски, които ще раздаде безплатно. Е, все още не са изпълнили своето обещание. Длъжни сме сами да осигуряваме защитни средства“, каза тя пред ВАРНА новини.

Въпреки ограничителните мерки, младата жена не губи своята радост от живота:

„Разбира се, че си прекарвам добре! Има много неща, които трябва да свърша – от домакинската работа до усвояването на новини умения. Можем да правим много неща“, пошегува се тя. Андрада, каза, че покрай множеството си домашни задължение е намерила и малко време да опресни езиковите си познания по френски и немски.

„Апелирам към това да запазим спокойствие. Нека се забавляваме. Можем да правим много неща – да четем книги, да изучаваме eзици, да колекционираме пощенски картички и т.н. Ситуацията в крайна сметка не е толкова лоша“ – допълни тя.

Разхлабването на мерките в Румъния е предвидено след 15 май. Очаква се да отпаднат декларациите за излизане от домовете и хората да се разхождат свободно, но при спазване на мерките за социална дистанция и носене на предпазни маски в затворени обществени пространства. Очаква се тогава да бъдат отворени и градските паркове.

ВАРНА новини