Португалия ограничава процента на затовареност в самолетите

ВАРНА новини лого

Португалия реши да ограничи процента на затовареност в самолетите до две трети от капацитета им, за да се спазва социална дистанция между пътниците, предаде Франс прес, цитирана от БТА. От четвъртък националната авиокомпания ТАП (TAP) възобновява първите си международни полети след спирането им заради епидемията от коронавирус.

Ограничението влиза в сила от днес, е посочено в декрета, публикуван в Държавен вестник.

Текстът предвижда изключения при полети за репатриране на граждани. В такива случаи пътниците ще трябва да се разполагат на разстояние в зависимост от капацитетите на самолета и броя на пътниците.

Авиокомпания ТАП Еър Португал (TAP Air Portugal), която от април осигуряваше маршрути само между континенталната територия и Азорските острови и Мадейра, възобновява в четвъртък международните си полети.

Предвидени са два извънредни полета до Сао Пауло на 7 и 8 май.
В техническа безработица са 90 процента от общо 11 000 служители на авиопревозвача.

Португалия отмени от полунощ извънредното положение, въведено на 19 март. Предвидено е поетапно смекчаване на мерките през май. То започва утре с отварянето на кварталните магазини, фризьорските салони и автокъщите.

По време на дългия първомайски уикенд обаче португалците могат да напускат местоживеенето си само за упражняване на неотложни професионални дейности.

По данни от вчера в Португалия броят на заразените е общо 25 190, а смъртните случаи са 1023.

Впоследствие той редовно критикува „несъзнателността“ на своите сънародници, липсата на дисциплина, призовава за още по-строги мерки и тежки наказания за онези, които не ги спазват. И не се поколеба публично да критикува политици, дори лекари, които са склонни да омаловажават риска от заразата. Този военен бе в състояние да убеди премиера Бойко Борисов да обяви извънредно положение на 13 март и след това да въведе много строги ограничителни мерки, придружени от главозамайващи глоби за нарушителите (от порядъка на годишна заплата).

Многобройните българи, работещи в Западна Европа, които предпочетоха да се върнат в страната, бяха поставени под карантина и редовно бяха посещавани от представители на полицията; цели общности, идентифицирани като огнища на вируса, бяха изолирани от света. Без сложни инструменти за проследяване, но със смесица от здрав разум, старомодни средства за наблюдение и гръмки предупреждения, българските власти успяха да избегнат масови жертви.

Междувременно Венцислав Мутафчийски се превърна в най-противоречивия човек в страната. Уважаван от едни и отричан от други – до степен на отправяне на смъртни заплахи. В бивша комунистическа страна като България, мъжете в униформа не са сред най-популярните. Но генерал Мутафчийски може би променя това. 55-годишният шеф на престижната Военномедицинска академия в София, този военен хирург е бил на мисии в Ирак и Афганистан, от името на НАТО, чийто член България е от 2005 г. Оперира на войници и цивилни, включително много деца, в зоните на конфликти; бил е свидетел на нападения и е организирал завръщането на ранени български войници. В хирургията той е може би единственият в страната, специализиран на „бойни рани“.

Към всички тези качества се добави друго, което изненада повече. Попитан един ден за броя на заразените с вируса роми и дали не е необходимо да се предприемат „специални“ мерки относно това малцинство, редовно обвинявано за всички болести в България, той се ядоса здравата: „В кой век живеете? Спомняте ли си кой в историята е правил статистически данни на етническа основа?“, завършва статията си letemps.ch.