САЩ възнамеряват да създадат ваксина срещу коронавируса до 2021 г.

ВАРНА новини лого

Американските власти разчитат да разработят ваксина срещу новия вид коронавирус до януари 2021 година, съобщи главният експерт по инфекциозни болести на САЩ Антъни Фаучи, цитиран от CNN.

Ако всичко протече, както трябва, ще успеем да се справим, каза той, разсъждавайки върху възможностите за разработването на препарат в указания срок.

Фаучи подчерта, че по-рано властите в САЩ са разгледали няколко перспективни проекта, свързани със създаването на препарата. На междинен етап американските специалисти възнамеряват да тестват най-малко 14 „потенциални ваксини срещу коронавирус”.

Фаучи не изключва вероятността неочаквано да възникнат съмнения относно безопасността на ваксината. Може да се окаже, че в действителност тя не работи и не защитава хората. Като цяло, той се застрахова, че „няма гаранция”, но американските учени правят всичко възможно, за да разработят ваксина до януари.

Според Фаучи, нито една държава в момента не може да гарантира създаването на „безопасна и ефективна ваксина”. Те може да преживяват умерен оптимизъм, но не могат да дадат гаранции, каза той.

Според прогнозите, за създаването на ваксина на САЩ може да са нужни „стотици милиони долари”.

БГНЕС