Валежи в почти цялата страна, къде се очакват и градушки?

ВАРНА новини лого

Днес времето ще бъде облачно и на много места в страната ще има валежи от дъжд. Гръмотевични бури ще се развиват предимно в Централна и Източна България, количествата на валежите там ще са значителни. Очакват се и градушки.

В 10 области на страната е в сила жълт код за опасно време – пролетни бури с интензивни валежи и риск от градушка – Силистра, Русе, Разград, Шумен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Стара Загора, Сливен и Хасково.

Заедно с гръмотевичните бури вятърът ще се усилва и ще променя посоката си.

Максималните температури ще са мужду 15 и 20 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Над Черноморието ще бъде облачно и се очакват валежи от дъжд. Ще се развият и гръмотевични бури. Максималните температури ще са между 13 и 17 градуса. Температурата на морската вода ще е 12-13 градуса, а вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините също ще е облачно с валежи от дъжд. Над 2000 метра може да превали сняг. В масивите от Централна и Източна България ще се развият гръмотевични бури и валежите на места ще са значителни. На 1200 метра максималната температура ще е около 10 градуса, а на 2000 метра около 4.