Забраната падна от днес, планините вече са отворени

ВАРНА новини лого

От днес пада забраната за посещения на национални и природни паркове и планини. Това стана със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, който възложи кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения.

Няма да бъде пуснат обаче градският транспорт към такива места, както и лифтовете. Затворени остават хижите и туристическите обекти.

Софиянци ще могат да посетят Витоша, но при спазването на строга организация на противоепидемичните мерки, изтъкна кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Трябва да се спазва разстояние най-малко два метра и половина, а при общуване да се ползват маски и да не се използват беседките и пейките с оглед да не се докосват повърхности, които преди това са били докосвани от други хора“, уточни столичният кмет.

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за автомобили.

На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.