Антониу Гутериш: ООН спаси човечеството от Трета световна война

ВАРНА новини лого

Основното постижение на ООН е, че благодарение на усилията на организацията за 75 години след създаването й, човечеството е успяло да избегне Трета световна война. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в ексклузивно интервю за ТАСС.

„В течение на 75 години не е имало нито една голяма война, ние успяхме да избегнем Трета световна война. Благодарение на ООН и усилията на други организации човечеството успя да изживее тези 75 години без да попада в катастрофални ситуации като Първата и Втората световна война. Това е основното ни постижение до днес”, каза той.

Гутериш подчерта, че мира и сигурността са „абсолютните приоритети на ООН“. В това отношение, заключи той, световната организация може да се гордее с резултатите от своята дейност.

Споменът за победата над нацизма трябва да допринесе за ангажираността на световната общност с принципите на равенство и зачитане интересите на всички държави. Това заяви още генералният секретар на ООН.

„Искам да кажа, че сега е много важно споменът за тази Велика победа да ни помогне всички да продължим да бъдем отдадени на онези ценности, които ни обединяват. Ценностите, насърчавани от Организацията на обединените нации – това е постигането на всеобщ мир, уважение към интересите на всички граждани и всички държави , универсално равенство и зачитане правата на всеки човек на Земята”, каза Гутериш.

ООН е създадена с цел да поддържа и укрепва международния мир и сигурност, да развива сътрудничеството между нациите въз основа на спазването на принципа на равни права и самоопределяне на народите. Тя е призована да бъде център за координиране на действията на нациите за постигане на общи цели. Хартата на ООН влиза в сила на 24 октомври 1945 г. Днес нейни членове са 193 държави.

Основите на дейността и структурата на организацията са разработени през Втората световна война от участниците в антихитлеристката коалиция.

БГНЕС