Данаил Кирилов: Съдебните изпълнители няма да извършват принудителни мерки

ВАРНА новини лого

Правителството е решило, че ще се удължи и действието на текста, който забранява налагането на запори, разкри на брифинг правосъдният министър Данаил Кирилов.

Що се отнася до социалния пакет за защита, приети са всички предложения на социалното министерство. Някои от мерките не се ограничават до следващите два месеца, а са посочени конкретни по-дълги срокове, включително и до края на годината, посочи правосъдният министър.

Остават ограниченията за съдебните изпълнители, които няма да извършват никакви принудителни мерки, каза Данаил Кирилов. Той подчерта, че Камарата на частните съдебни изпълнители е предложила механизъм за доброволно изпълнение на малките задължения, но за да не се конфронтират с други мерки, те не са подкрепени.

Кирилов каза, че се потвърждават и мерките по отношение държавната собственост, културата, има нови мерки за пречистването на водоизточниците, данъчни и акцизни мерки, електроподаването на болниците и други. Давностни срокове обаче няма да текат, т.е. след 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния и обем и обхват и се възобновява разглеждането на всички производства.