Изследват за коронавирус обитателите на старчески домове в 4 области

ВАРНА новини лого

В лабораторията за коронавирус към Медицинския университет в Плевен започна изследване на всички домове за възрастни хора от четири области – Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.

Министерството на здравеопазването и доброволни дарители осигуриха PCR тестове за месец напред. В изследването ще бъдат включени всички домове за възрастни хора, съобщава БНР.

„Старческите домове ще бъдат обхванати в два аспекта – единият е персонал, обслужващ. Вторият е хора, които се намират в старческите домове“, обясни проф. Славчо Томов, ректор на Медицинския университет в Плевен.

Вирусологичната лаборатория към Медицинския университет работи на пълни обороти. Взети са проби от пациенти в болничните заведения и медицинския персонал, подчерта Велина Дукова. Взетите 35 проби на 30 април във Велико Търново са с отрицателен резултат.

„След това започват да постъпват проби от старческите домове в Ловеч – 13, взети от РЗИ – Ловеч, след това нова партида от Велико Търново, нови 32 и от домовете в региона на Плевен. Все още те не са обработени и не можем да кажем какви са резултатите“, допълни тя.

Трудностите с наличие на PCR тестове са преодолени, изтъкна проф. Славчо Томов.