Хранене по време на пандемия: Защо руснаците изкупиха елдата?

ВАРНА новини лого

Дефицитът на витамини е една от предпоставките за по-лесно да се заразим с коронавирус, смята диетологът Дария Карпелянски.

В интервю за stavropolye.tv тя казва, че „когато сезонът на зеленчуците и плодовете наближава и денят става по-дълъг, хората все по-често забелязват признаци на хронична умора и намалена работоспособност, причислявайки това към проявите на пролетния дефицит на витамини.“

Дефицитът на витамини е причина за много заболявания, а изолацията предизвиква стрес. Диетологът  съветва кои са храните, предотвратяващи стреса и дефицита на витамини:

„Месото трябва да бъде заменено с растителни протеини. Протеиновите зърнени култури са елда, лимец, киноа. Също бобови растения – грах, боб и леща.

Елдата съдържа толкова много полезни вещества, че човек даже не би предположил.

Тя е богата на желязо, цинк, йод, съдържа много витамини, а същевременно е с ниско съдържание на мазнини ( около 3%). Това е и една от причините да е много ценена от хората, спазващи диетичен режим на хранене и да стои в основата на една от популярните в момента диети.

Диетата с елда наподобява диетата с жито. Елдата съдържа голямо количество лесно усвоими белтъчини, което я прави изключително подходяща за спортуващите и занимаващите се активно с фитнес, повишава издържливостта на мускулите.

Задължително е да се изпива по една чаша топла вода с лимон сутрин.“

ВН