Можем ли да избегнем ненужните покупки?

ВАРНА новини лого

Психолози от американската изследователска компания Thriving Wallet стигнаха до заключението, че всяка четвърта покупка се извършва под влияние на всекидневния стрес и в последствие човек съжалява за това.

Експертите дадоха няколко съвета, които ще помогнат да спестите не само пари, но и нерви – така ще купувате само това, което наистина ви е необходимо или ще ви донесе радост.

Те посочват двата най-ефективни начина, които ще ви позволят да се отървете от ненужните разходи и угризенията на съвестта поради ненужни покупки.

Един от тях условно е наречен „правилото на 72-та часа“. Всичко е много просто – ако искате да купите нещо, но подозирате, че го правите, за да се избавите от стреса – отложете покупката за 72 часа. Ако след три дни все пак още искате въпросното нещо и осъзнавате, че можете да си го позволите, можете спокойно да отидете до магазина.

Вторият начин се използва от онези, които умеят да бъдат честни със себе си. Трябва да си зададете три въпроса: Имам ли наистина нужда от това? Ще се радвам ли да го получа? Мога ли да живея без тази покупка?

Ако отговорите положително на първите два въпроса и отрицателно на последния, тогава можете да си купите нещото – това ще ви донесе радост. А ако не – просто не си хвърляйте парите на вятъра.

БГНЕС