Намериха полумъртъв, заразен с коронавирус, избягал от „Пирогов“

ВАРНА новини лого

Заразен с коронавирус, който избягал от „Пирогов“ е бил открит в нетрезво състояние в района на Централна жп гара в столицата и върнат за лечение, пише blitz.bg.

Наказанието за нарушаване на карантина предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лева. Оказва се, че десетки, които трябва да се самоизолират у дома, не спазват правилата. „До момента досъдебните производства са 67 броя. Тези, които са поставени под карантина, са повече от 20 хиляди. Нарушителите дават най-различни обяснения. Имаме случай на жена, която е нарушила карантината на седмия ден, като е отишла до офиса с мотив, че ѝ е скучно. Имаме друг случай на жена, която е около 65-годишна. Тя е посочила, че причината да наруши карантината е обстоятелството, че трябва да вземе домашния си любимец от хотел“, разказа административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че има досъдебно производство, което е образувано срещу мъж, настанен в „Пирогов“. Той е тестван с бърз тест за коронавирус и е дал положителна проба. Мъжът е бил поставен под карантина, но малко по-късно е избягал от лечебното заведение. След проведено издирване той е намерен в нетрезво и неадекватно състояние в района на Централна жп гара София и е прибран отново в „Пирогов“. „Органите на МВР разполагат с информация за лицата, които са поставени под карантина. Ежедневно се извършват проверки на техните адреси. Гражданите са доста активни, подават сигнали за техни познати, съседи, близки, които нарушават карантината. Наказанията, които предвижда Наказателният кодекс, са лишаване на свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лева“, допълни Зартова. И обяви, че вече има няколко лица, които са осъдени в Софийския районен съд. „Наблюдаваме случаи, в които гражданите дори нямат съзнанието, че трябва да спазват карантинните мерки. Те трябва да бъдат отговорни и да спазват наредбите на здравните власти. Гражданите подават сигнали до Софийската районна прокуратура за продажба на маски, дезинфектанти, спирт, които са на значително завишени цени. Имахме образувано досъдебно производство за продажба на маски на цена от 10 лева. Ежедневно постъпват сигнали от граждани за продажба в интернет на препарати, които не само че са рекламирани, че лекуват, но и предпазват от COVID-19“, каза още административният ръководител на Софийската районна прокуратура. Тя посочи, че се разследва продажба на препарат, който в руски сайтове се предлага за цена от 5 лева, а в България се предлага за около 100 лева. „Тези препарати не са изследвани и техният състав не е ясен. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората“, допълни Зартова.

От blitz.bg