От първо лице в Турция: Местните се страхуват

ВАРНА новини лого

Oбщo излeкувaнитe от COVID-19 в Турция ca нaд 63 000, aктивнитe cлучaи ca oкoлo 59 500. Нoвoзaрaзeнитe в пocлeднoтo дeнoнoщиe ca 1670 души.  Това e нaй-ниcкaтa cтoйнocт oт 30 мaрт нacaм. Все още в югоизточната ни съседка действа въведената на  1 май блокада на 31 града в страната. Все още е под въпрос дали в края на месеца ще бъде въведена забрана за напускане на домовете.

Хамза Акинци живее в турския град Карабюк, с население от около 248 000 души. По негови думи местните изпитват сериозно притеснение от пандемията.

„Разбира се, че се страхуват, и от коронавируса, и от мерките, които са въведени“, каза той пред ВАРНА новини в интервю по телефона.

„Използваме маски винаги, когато решим да излезем – и на открити, и на закрити обществени места. Тъй като в Турция сме задължени да носим предпазни средства, правителството и някои компании ни осигуриха достатъчно, при това безплатно“.

22-годишният студент заяви, че макар и прехвърлено в дигиталното пространство, образованието продължава с пълна сила.

„Днес бях зает да уча за предстоящите изпити. Честно казано не ми остава много време, за да се интересувам от пандемията и не зная дали експертите прогнозират нова вълна на COVID-19. Не следя новините достатъчно често. Трудно ми е преценя, но все пак мисля, че се задава нова вълна“ – каза той.

Все пак младият мъж намира и време за забавление:

„Като студент по компютърни науки прекарвам по-голямата част от времето си пред компютъра. Наистина обичам компютърните игри, така че има как да се забавлявам“ – пошегува се той.

По данни на частната турска телевиция СиЕнЕн-Тюрк югоизточната ни съседка ce пoдгoтвя зa oтвaрянe нa търгoвcкитe цeнтрoвe oт 11 мaй, a вeрoятнo oщe прeди тoвa щe зaрaбoтят мaгaзинитe зa дрeхи нa oткритo.

В сряда министърът на образованието Зия Селчук обяви, че училищата ще останат затворени до 1 юни.

„Връщането към нормалното ще зависи от успеха на нашата борба с вируса. Сегашните мерки ще бъдат въведени още един месец“, заяви здравният министър Фахретин Коча пред репортери в сряда.

ВАРНА новини