Пандемията изисква по-строга карантина в Русия

ВАРНА новини лого

През първите дни на май Русия неспирно подновяваше денонощните рекорди по брой на заразените с коронавируса – над 10 000 към неделя. Расте и динамиката на смъртността в страната, а в края на април дневната смъртност мина психическата бариера от 100 души, констатира „Известия“.

Едва ли могат да бъдат спокойни дори пациентите, изписани като оздравели, посочва вестникът в подборка за последиците от Ковид-19.
„Дори съвсем мъничко да не изтраем“ до края на необходимата карантина, „това като нищо ще предизвика ново избухване“ на болестта, предупреждава пред „Московский комсомолец“ инфекционистът Николай Малишев.

„Свалянето на ограниченията трябва да е плавно – примерно възрастните хора и другите от рисковите групи трябва да бъдат „пускани навън“ най-най-последни“, подчертава той.

Карантинните мерки в Русия трябва да са далеч по-строги от сегашните, да се търси и по-строга отговорност от нарушителите, заявява пред „Росийская газета“ академик Сергей Бойцов, главен кардиолог на руското здравно министерство.

При нарушения епидемичният процес ще следва „естествения механизъм с голям брой смъртни случаи сред рисковите групи“ и вследствие на други болести заради претоварването на здравната система, пояснява медикът.

Росгвардия – бившите руски вътрешни войски, ще използват дронове, за да откриват нарушители на мерките за изолация. Данните от въздушното наблюдение ще се изпращат до мобилни патрули, информира вестникът в друг материал.

Предпазните маски трябва да станат задължителни в цяла Русия, за да се прекъсне веригата от заразявания, смята здравният експерт Сергей Дорофеев, говорил пред онлайн изданието „360“.

В Москва и региона маските са вече задължителни – от 12 май полицията ще глобява нарушителите по 4000 рубли (около 96 лева, б. р.). Без маски хората няма да бъдат пускани в обществения транспорт и в магазините, добавя електронният вестник.

„Свободная преса“ цитира данни от анкети, според които над 70 на сто от медицинските служители в Русия „нямат възможност за пълноценна защита от коронавируса“, а 24 процента изобщо не са получавали предпазни средства. Обикновени маски се продавали само в 1 процент от магазините.

„Според мен днес се поддържа изкуствен дефицит, за да се напомпат цените, макар една маска да струва жълти пари“, коментира депутатът в руския парламент Валерий Рашкин от ръководството на комунистическата партия. Въвеждането на строг „маскировъчен“ режим ще означава да се вадят от джоба на хората средства, каквито и без това не им достигат, добавя той.

„По-евтино е да раздадеш маски, отколкото да търсиш нови работници за заводите“, казва пред „Новая газета“ човек от персонала в уралско предприятие. В региона „наистина са взели мерки да предпазят работниците от коронавируса“, отбелязва изданието.

Руското правителство свали предсрочно наложената заради пандемията забрана за износ на маски и други защитни изделия. Промишленият и търговски министър Денис Мантуров заяви, че в търговията на дребно вече няма недостиг на маски, пише „Комерсант“.

Участници в пазара обаче твърдят, че запасите са ограничени, а експерти заявяват, че в болниците не достигат защитни средства, поради което лекарите масово се заразяват, добавя всекидневникът.
През периода на самоизолация употребата на алкохол в Русия нарасна с 2-3 на сто, цитира „Комерсант“ в друга статия здравния министър Михаил Мурашко, говорил пред телевизия „Росия 24“.

Министърът подчертал, че при вирусна инфекция алкохолът изобщо не подпомага имунитета. Руската Обществена палата препоръча на кабинета да затвори магазините за спиртни напитки, но според участници в пазара това ще означава скок в нелегалните продажби, напомня „Комерсант“.

„Още не се виждат причини за разхлабване на карантинните мерки“ в Русия – край Мурманск се строят надуваеми болници, а Москва ще разположи болница на бивша ледена пързалка-стадион, пише „Независимая газета“.

Вестникът очаква след майските празници „само локални и символични смекчавания“ на карантинните мерки по места, които на практика бездруго „само се засилват“.

Пандемията създава уникални условия за развитие на вътрешния туризъм в Русия. Според проучване на аналитичния център НАФА цели 23 на сто от запитаните, почиващи обичайно в чужбина, смятат това лято да прекарат своя отпуск във федерацията, пише „Взгляд“.
Изданието не очаква през летния сезон да бъдат подновени полетите от Русия до Италия, Испания, САЩ и Китай поради „риска за здравето“, свързан с почивката в тези страни.

„Заради епидемиологическата и икономическата ситуация“ през идващия сезон ще нарасне търсенето на почивки в руските вътрешни морски почивни бази, край Волга, около езерата Селигер и Байкал, в Алтайските планини и други курорти. Но положението е нестабилно, тъй че авиокомпаниите и хотелите едва ли ще предлагат разпродажби и огромни отстъпки. А с оглед мерките за сигурност туристите няма да пътуват толкова комфортно, както преди, добавя „Взгляд“.

от БТА