Петко Петков, директор на СУ „Св.Климент Охридски“: Работата в онлайн среда дава резултати

ВАРНА новини лого

Не е необходимо учениците от 7 и 12 клас да се връщат в училище по време на извънредно положение, а и след това, коментира за радио Варна Петко Петков, директор на СУ „Св.Климент Охридски“ във Варна. Въпреки трудното стартиране на дистанционното обучение, работата в онлайн среда дава своите резултати. Започна и оценяването на учениците, така че не е проблем учебната година да се приключи и по начина, по който върви в момента, каза още той.

„Имаме един пример от 2003 г. до 2007 г. включително, в който учениците в 12 клас завършваха като избираха един предмет, който да им бъде вписан за втори зрелостен изпит. Към настоящия момент те вече са си подали заявленията за явяване на държавите зрелостни изпити и са си избрали. Ако ситуацията се задълбочи, има вариант, не казвам, че е най-разумният и най-удачният, но все пак има вариант тази оценка да бъде вписана в дипломите им съответно средно аритметичното от четирите години гимназиален етап.

За учениците от 7 клас нещата стоят по малко по-различен начин, защото неприсъственото обучение при тях дава резултати, но за самия изпит в онлайн среда нямаме никаква практика и мисля, че там без присъствен изпит няма да се случи.“, коментира Петко Петков.

Основното притеснение е на друго място според него. Всички сме наясно, че възрастовата граница на учителите вече е 50+ и доста от тях са в така наречената рискова група. Според проучване на Синдиката на българските учители вече е започнало подаването на заявления за пенсиониране и това лято учителите, които ще се пенсионират ще са много. „Учениците ще останат, да не се окажем, обаче, без учители!“, опасява се Петков.

от БНР