ПГСС „Св. Георги Победоносец“ – гр. Суворово с инициатива срещу COVID-19

ВАРНА новини лого

Учители и ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство „Свети Георги Победоносец“ в град Суворово отправят видео призиви към съученици и родители за борбата срещу COVID-19.

Инициативата започнала след като ученикът от 11а клас Калин Великов изготвил видео материал за борбата срещу коронавирусната инфекция. В краткия клип той отправя здравни съвети към учениците и техните родители. В последствие неговите съученици и учители последвали положителния пример и публикували серия от снимки и видеа в електронното пространство.

„Инициативата се казва “Заедно срещу COVID-19”. Стартира още в първия ден на извънредното положение. В образователна платформа MOODLE, с която работи училището бяха поместени много внимателно избрани видеа, презентации и снимки на интелигентна кампания срещу COVID-19.“ – заяви пред ВАРНА новини директорът на училището инж. Марияна Великова.

„Учениците продължават да изготвят видеа, които ще продължим да публикуваме. Аз искам да даря сума за медиците, които за разлика от нас, учителите, са в по-тежки условия по отношение на COVID-19. Докато ние поддържаме духовността и подкрепяме в електронна среда децата и родителите им в условия на социална изолация, те са на първа линия и се борят активно и по хипократовски за живота на всеки заразен“ – добави директорката.

Тя разказа, че още преди заплахата от COVID-19 да стигне до България и преди обявяването на извънредно положение в страната, ученик от гимназията е подарил на всички участници от колоездачния отбор, който ръководи, и на свои приятели предпазни маски. Подбрал умело качествени материали и изготвил дизайн. Маските изработили познати от бизнеса по негова поръчка.

Инж. Великова добави, че ПГСС „Свети Георги Победоносец разполага със собствено телевизионно студио, в което учениците осмисляли свободното си време преди да преминат към дистанционно обучение. Рубриките, по които работят възпитаниците на гимнацията са 5: Новини – отразяват живота в училище и всичко най-интересно в българската образователна система; Payback time или рубрика, в която на „горещия“ стол сяда учител. Интервюто се води от ученик, който задава различни въпроси; Jester time е рубрика, в която ученици актьори пресъздават образи и сюжети от различни хумористични предавания от българския ефир; Прогноза за времето или времето шеговито представено и пречупено през литературни анекдоти, свързани с училищният живот.

В студиото учениците работят в извънучебно време – след часовете и през ваканциите. Създаден е и медиен клуб, който реализира своя продукция и успешно се развива. Учениците от екипа се превъплъщават в журналисти, репортери, сценаристи, водещи, оператори, актьори, монтажисти и дори гримьори. Работейки като истински професионалисти, учениците сами подготвят и разработват темите в ежемесечните епизоди, като представят училищния живот в ПГСС и в българското училище като цяло. Чрез собствения YouTube канал, екипът популяризира дейността си и постиженията на училището. Основната цел на канала е да покаже, че гласът на учениците е чут, че той е важен за училищното ръководство, да осмисли свободното им време, да засили интереса към ученето, да изгради допълнителни умения и компетентности у учениците.

Въпреки повсеместната дигитализация, в гимназията все пак има и ученици, които нямат възможност да се включат във виртуалната класна стая.

„7 от всички ученици не са включени в платформата, която използваме. Ежедневно назначеният от училището образователен медиатор се среща с тях и им доставя необходимите учебни материали. Преди седмица книжарница ни направи дарение от учебници за VIII клас, които същият специалист разнесе по домовете на учениците ни“, каза още инж. Великова.

Директорката на гимназията мисли позитивно и вярва, че заплахата от COVID-19 ще премине.

„Спазвайте всички разписани противоепидемични мерки! Бъдете отговорни и дисциплинирани! Пазете се, пазете вашите близки! Бъдете здрави!“ – апелира тя.

Припомняме, че ПГСС „Свети Георги Победоносец“ е единствено за Варненска област притежава Харта за мобилност по програма „Еразъм +“, като е класирано на първо място в страната, при спечелването ѝ.

ВАРНА новини

Снимки и видео: ПГСС „Свети Георги Победоносец“