След срещата с Ангелкова заведенията очакват промяна на заповедта за работата им

ВАРНА новини лого

Министърът на туризма Николина Ангелкова ни увери, че всички притеснения на бранша по отношение на новата заповед на Кирил Ананиев за заведенията ще му бъдат представени и се надяваме днес или утре тя да бъде променена. Това обяви за Economic.bg Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) след срещата им с министър Ангелкова днес.

„Представихме пред нея всички наши притеснения относно разстоянието между масите. Тя ни увери, че всичко ще бъде предадено на Ананиев и очакваме промяна на заповедта днес или утре“, каза той.

От Асоциацията настояват разстоянието между отделните маси да е 1 метър, а не 2.5. В случай че това не е възможно и от здравното ведомство кажат, че отстоянието задължително трябва да е два метра и половина, то от БАЗ ще настояват да се даде възможност да се отвори и вътрешната част на заведенията. Защото според тях така написани правилата ще са по-скоро в утежнение на бизнеса, а не в подкрепа.

По време на срещата си с министър Ангелкова БАЗ е представила и всички свои икономически мерки, които искат да бъдат приети. А именно намаляване на ДДС за период от 12 месеца на 5%, удължаване на действието на мярката „60/40“ и след отварянето на заведенията, както и промяна в критериите за кандидатстване по нея. Тоест да отпадне задължението, че не може да кандидатстват фирми, които имат задължения към държавата, защото според Алибегов „малкият и среден бизнес винаги имат такива“.

„Министър Ангелкова пое ангажимент да представи в Министерския съвет нашите искания и съответно да се вземе решение дали те могат да се удовлетворят, защото тя икономически мерки сама не може да приеме“, каза още Алибегов.

Припомняме, че многократно от бранша заявиха, че държавната помощ за заведенията не е ефективна, защото те на практика не работят. За намаляване на ДДС-то за тях пък се заговори още през 2019 г. Тогава министърът на финансите Владислав Горанов категорично заяви, че такова намаление няма как да се случи. Дали обаче в условия на криза това ще се промени дори и само за година, предстои да разберем.

Economic.bg