Дончев: Българският туризъм трябва да бъде подкрепен, въпросът е как

ВАРНА новини лого

Изводът от Коалиционния съвет е, че имаме консенсус по всички мерки. Това заяви на брифинг днес вицепремиерът Томислав Дончев. По негови думи позицията на коалицията е, че българският туристически сектор трябва да бъде подкрепен.

„Темата не е дали да се оказва подкрепа за сектора, а как“, каза още той. „Имаме консенсус по мерките, които са предприети до момента. Разбира се, дискусиите и разговорите продължават. Летен сезон ще
имаме, затова ще поработим следващите дни“, допълни Дончев.

„Пандемията ще свърши и е важно как ще излезем икономически от нея. Икономическата криза ще има измерения дори върху демографията. Хората, които не намерят възможност за препитание в България, ще се качат на първия самолет и ще заминат“, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той каза, че по отношение на туризма някои от предложенията на ВМРО и НФСБ са приети. Уточни, че идеята на ваучерите за почивки у нас не е да се подпомага един бизнес само заради самия бизнес туризъм, а за това парите на българските граждани, ползвайки туристически услуги, да подпомогнат българския туризъм, а не да изтекат навън.

Министърът на земеделието Десислава Танева допълни, че позициите между коалиционните партньори в областта на земеделието са изключително сходни.

„От началото на пандемията ние сме предприели, в комуникацията с тях, абсолютно всички възможни мерки за подкрепа на земеделския сектор. Как се отразява пандемията върху земеделието – преди всичко и най-вече като натиск върху пазарите, предвид затворени канали за реализация и натиска върху фермерите, върху цените на тяхното производство. Към момента се справяме успешно. В процедура сме за обществен дебат и комуникации по допълнителни мерки“, каза още тя.