Матурите ще се проведат на 1 и 3 юни

ВАРНА новини лого

Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 и 3 юни. Те ще започнат в 09:00 часа, с час по-късно от обичайното. Държавните изпити по желание ще бъдат на 2 и 4 юни. Това стана ясно на извънреден брифинг на министъра на образованието Красимир Вълчев.

По време на матурите в стая ще има до 10 ученици и по 1 квестор. „Няма да допускаме струпване на ученици преди и след изпита“, увери министърът.

По негови думи получаването на свидетелства за завършване ще се забави само с четири дни. Непроменена остава датата за придобиване на професионална квалификация – 5 юни.

Лятото ще се проведат присъствено част дейностите за учениците, които не са били включени в електронното обучение. Провеждането на балове обаче не се препоръчва на този етап.

Изпитите след 7 клас ще се проведат на 15 и 17 юни – първо по български език и литература, а на втората дата – по математика.

НВО след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда.

Министър Вълчев заяви, че рискът за детските градини е голям. Проучванията на МОН покачват, че между 30 и 40% биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ, продължи той.

Провеждането на балове също не се препоръчва на този етап.

ВАРНА новини