Разстоянието между масите в заведенията ще бъде 1,5 метра

ВАРНА новини лого

Разстоянието между масите в заведенията да бъде намалено до 1,5 метра е сред постигнатите договорености от Коалиционния съвет. Това обяви на брифинг днес народният представител Валери Сименов.

Той уточни, че промяната в заповедта на здравния министър е наложителна, за да може собствениците на заведения да постигнат рентабилност.

По негови думи ще се прилага използването на ваучери за туризма с конкретно предназначение за различни услуги.  Предстои обаче подробностите около техния размер и начина им на приложение да бъдат допълнително обсъдени.

Той добави, че плажните принадлежности за предстоящия сезона ще бъдат безплатни, за да се стимулира вътрешния туризъм.

Ще бъде удължен и срокът за строителството – от 15 май той се премества до 15 юни.

„В областта на земеделието имаме споразумение да се инвестира в производството на основни зеленчукови и овощни изделия и продукти“, коментира още Симеонов.

На брифинга стана ясно още, че управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“. Продължава и работата по нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти. Реконструкцията на язовирите също ще се ускори.

„По строителството се предвижда засилването на работата в посока изграждане на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд. Коментирахме и подновяване на санирането, но това е под условие, тъй като сме единодушни, че това не трябва да е безвъзмездно, а с поне 30% участие на етажната собственост“, добави още Симеонов.

По негови думи ще се насърчава и възобновяването на индивидуалните спортове, тенис, конен спорт, плувни спортове.

ВАРНА новини