Рецепта на деня: Славянски гювеч с джолан

ВАРНА новини лого

Необходими продукти за 4 порции:

600 гр. обезкостен свински джолан „може да се замени и с друго свинско месо, по ваш избор, но тогава при подготовката не се вари, а се запържва малко)

1 ч.ч. ориз (бисерен)

2 бр. червени чушки – капия

2 домата

1/2 морков (среден)

1 глава лук

2 стръка целина (с дръжките)

олио

1 дафинов лист

2-3 зрънца бахар

щипка чубрица

черен пипер на вкус (млян)

1 к.л. червен пипер

сол на вкус (1 к.л.)

Начин на приготвяне:

Нарязваме джолана на порции и го сваряваме, като при варенето добавяме дафиновия лист и бахара.

сварения джолан

Нарязваме на ситно лука, моркова, червените чушки и доматите.

нарязаните зеленчуци

домати на кубчета

Запържваме ориза с лука и моркова, докато стане прозрачен и започне „да дрънка“, добавяме червения пипер и доматите и продължаваме да запържваме още малко.

добавяме ориз

запържваме

Добавяме нарязаната на ситно целина, останалите подправки, 2 ч.ч. от прецедения бульон от варенето на джолана, 2 ч.ч. топла вода и месото.

добавяме домати

заготовка

Печем на 220 градуса до готовност.

Преди поднасяне поръсваме с нарязани листа от целина или магданоз.

славянски гювеч

Да ви е сладко!

ВН