Балтийските страни отвориха границите помежду си

ВАРНА новини лого

Трите балтийски страни обявиха, че в скоро време ще премахнат ограниченията над пътуванията и ще създадат помежду си обща зона за свободно придвижване след забавянето на разпространението на новия коронавирус, съобщава БТА.

„От 15 май отменяме ограниченията за литовски, латвийски и естонски граждани, които пътуват между балтийските държави“, заяви премиерът на Литва Саулюс Сквернелис след разговори с двамата си колеги от Латвия и Естония.

Литва е затворила границите си за повечето чужденци, а Латвия и Естония засилиха охранителните мерки в средата на март с цел овладяване на епидемията.

Трите правителства обявиха, че степента на заразяване е спаднала достатъчно, за да може да се възобнови свободното придвижване и да се премахне задължителната 14-дневна карантина за граждани на балтийските страни.

Президентът на Латвия Егилс Левитс заяви, че неговата страна, Литва и Естония може да поканят Полша и Финландия да се присъединят към тази зона за свободно придвижване в близко бъдеще.

Трите балтийски държави, които са с общо население 6 милиона души, днес потвърдиха 4041 заразени, в това число 120 починали.