Евтин PR или просто популизъм? За посланията на Костадин Костадинов, като кандидат за кмет на Варна, лозунгите и партийната субсидия на ПП “ Възраждане“

ВАРНА новини лого

През годините гражданите на Варна се нагледаха на опитите, които настоящият лидер на партия „Възраждане“ правеше, за да се докопа до властта на всяка цена. Някой го наричат нежно „политическа пчеличка“, а други се изказват с далеч по-нелицеприятни определения за политическото хамелеонство на Костадинов.

Факт е, че за „момчето от крайния квартал“ Варна се оказва много тясна и той отдавна се цели в „голямата политика“ или поне в кметския стол на Морската столица.

Минал през ВМРО, откъдето всъщност и тръгва политическата му кариера, през 2012 г. решава да направи вътрешнопартиен преврат. Тези, които го наблюдават внимателно отдавна са разбрали, че Костадинов демонстрира вътрешно убеждение, че всеки лидерски пост му се полага по право.

На конгреса на ВМРО през 2012 г. варненчето претърпява пълен крах, като получава 50 гласа от 600 делегати.

Обиден той напуска партията и се присламчва към „партията на телевизия Скат“, както е популярна тогава НФСБ. Там се заседява около година, като водещ на предаване в телевизията. После прехвърча през още няколко политически сили и коалиции, докато накрая разбира, че може да стане лидер само ако си направи собствена партия и през 2014 г. създава „Възраждане“.

Малката партийка на Костадинов няма особени шансове в голямата политика и той започва да се коалира с всеки, който е готов „да го вземе“:

„Атака“ и „Нова сила“ – 2015 г. на Местните избори;

С „Движение 21“ – подкрепя Татяна Дончева за президент;

През 2018 г. се присламчва към Корнелия Нинова и БСП на протести, организирани от социалистите. Снимките с Нинова не му помагат да получи подкрепа за кандидатурата си за кмет на Варна, въпреки активното лобиране в негова полза от страна на варненската организация на партията.

Костадин Костадинов

Като партиен лидер Костадин Костадинов демонстрира решителност да успее „на всяка цена“. И в това не би имало нищо лошо, ако похватите му не бяха далеч от общоприетите морални норми.

По време на местните избори през есента на 2019 г., като кандидат за кмет на Варна, Костадинов излезе с визия „аз един от народа“. Във визитката си за „Местните 2019 – отново ти местиш“ по БТВ, той споделя, че живее в панелен апартамент в „Кайсиева градина“, кара автомобил „форд“, но към момента се придвижва с градския транспорт, защото колата му е на ремонт.

Вижте видеото ТУК

С тези леко наивни и малко „евтини“ PR трикове Костадинов се опитваше да внуши на гражданите, че е един от тях, мисли като тях и да ги накара избирателите да се идентифицират с „нашето момче“. Всъщност подобен трик прилагаха и други от кандидатите за кмет на Варна. Един въртеше педалите на колелото, оставяйки в гаража си лъскавия джип, а кандидатката на „Демократична България“ – Стела Николова даже обяви, че ходи всеки ден пеш на работа, подтичвайки на токчета за снимките на видеовизитката си.

Гражданите на Варна се позабавляваха с въпросните видеовизитки, преизбраха си Иван Портних за кмет, но амбициозният лидер на „Възраждане“ не се примири. Постави си по-високи цели и хукна да сваля правителството, като се присламчваше към всеки един протест, независимо от това кой го организира.

Хората обаче започнаха да се дистанцират от него и да го гонят. Защо ли?

Оказа се, че докато Костадинов е демонстрирал как живее като всички средностатистически граждани и ходи на работа с автобуса, според разследване на „ПИК“ и извадка от системата ИКАР, съпругата му в разгара на предизборната кампания е закупила за 100 000 лв. апартамент в „Младост“, заплащайки го в брой.

В разследването, подробности от което можете да прочетете ТУК, се припомня още, че Велина Костадинова е музеен работник в музея „Владислав Варненчик“ със заплата 700-800 лв. От изданието логично поставят и въпроса: „Как една музейна работничка е успяла да си спести 100 000 лв.?“

Може би отговорът на този въпрос ще научим от продължаващото разследване на Васил Иванов по НОВА ТВ – „Как противници на партийните субсидии харчат държавните пари?“

От първата част на излъченото в неделя предаване научихме, че Костадин Костадинов първо е излъгал предизборно, че ще откаже партийната субсидия на ПП „Възраждане“ след парламентарните избори през 2017 г., но после прибрал финансирането. Междувременно, за 3 години и половина, освен със закупеният от съпругата му апартамент в „Младост“ се е сдобил с луксозно жилище за 200 000 лв. и нова кола за около 40 000 лв.

Предаването ни даде още малко яснота и за използваните прийоми на евтин политически PR, практикуван от лидерът на ПП „Възраждане“.

Лозунгът „Ще откажем партийно финансиране, ако ни изберат“, е донесъл на партията му резултати във вота, които позволяват да се вземе субсидия за 4 г. около 1,6 млн. лв. До момента по сметката на „Възраждане“ са преведени над 1 млн. лв., но според журналиста около половината от тях „не излизат“ като разход за дейности в партийния живот.

Проф. Минчо Христов с огорчение заяви, че е бил подведен от Костадинов чрез позицията със субсидията преди вота и го подкрепил. Той се отказал от ПП „Възраждане“ веднага когато разбрал, че парите ще влизат в партийната сметка.

Първата част от разследването на Васил Иванов по НОВА ТВ можете да видите ТУК.

Интересно е още, че Костадинов плащал крупни суми на телевизия „Евроком“ за ефирни изяви. Телевизия, която самият той наричаше „Единствената безпристрастна“!

Предполагаме, че тепърва Костадинов ще трябва да обяснява къде са отишли средствата на данъкоплатците, но как ще обясни на избирателите си, че вече не е „един от народа“.

Ще си позволим само да припомним в тази връзка „Първото от основните правила на ПР-а“: „Никога не се лъже! Иначе ще заприличаш на телефонен измамник…“

ВН