Германия ускорява връщането си към нормалността

ВАРНА новини лого

Заради задоволителните данни за разпространението на коронавируса в Германия властите решиха да преминат към нов етап в излизането от изолация, обхващащ отваряне на училища и на всички магазини, разхлабване на мерките за социална дистанция и подновяване на футболния шампионат, предадоха световните агенции.

„Последните цифри за еволюцията на пандемията са много задоволителни. Следователно стигнахме до момента, в който можем да кажем, че сме постигнали целта за забавяне на разпространението на вируса“, каза германският канцлер Ангела Меркел.

Следователно Германия предвижда да отмени почти всички наложени от средата на март рестрикции. Изключения ще има все пак – границите остават затворени и все още е в сила забраната за големи спортни, културни и празнични прояви с публика.

В областта на спорта германският футболен шампионат се подновява в средата на май, но мачовете ще бъдат при закрити врата и ще позволят на клубовете да съберат 300 милиона евро телевизионни права. Това подновяване ще бъде предшествано от период на карантина от две седмици на отборите, като този период може да протече под формата на тренировъчен лагер, според постигната договорка между федералното правителство и правителствата на германските провинции.

От идната седмица се отварят всички магазини, в това число и тези с площ над 800 квадратни метра, които си оставаха затворени. Отварят се и всички училища, като това касае началните училища и детските градини. На всички тези места обаче трябва да бъдат взети съответните предпазни мерки.

Зелена светлина има и за рестартиране на сектора на хотелиерството и гастрономията, като според провинциите от идната седмица ресторантите ще започнат първо доставките по домове.