Мария Габриел: Задълбочаваме сътрудничеството ни със Западните Балкани в областта на научните изследвания, иновациите, образованието и културата

ВАРНА новини лого

На днешната среща на върха между лидерите на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани, част от семейството на Европейската народна партия (ЕНП),  бяха обсъдени общите предизвикателства и европейската перспектива на региона. Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел коментира, че срещата показа силна подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани.

„Страните от Западните Балкани са наши най-близки партньори – географски, исторически, културно и икономически. Европейското бъдеще на региона е геостратегическа инвестиция в силна и обединена Европа, основаваща се на споделени ценности. Днешната криза, пред която сме изправени всички заедно, ни показа отново важността да бъдем солидарни и да се подкрепяме в нужда“, заяви тя.

Лидерите на Европейската народна партия обсъдиха европейската подкрепа за региона, насочена както към преодоляване на кризата с коронавируса, така и към икономическото възстановяване. Комисар Мария Габриел информира, че на 29 април т.г., като конкретен израз на европейска солидарност в полза на гражданите на региона, Европейската комисия предостави  финансова подкрепа в размер на над 3.3 милиарда евро. Освен за справяне със здравната криза и произтичащите от нея хуманитарни нужди, по този начин ще се подкрепи икономиката на Западните Балкани, ще се спомогне запазването на работни места, дейността на малките и средни предприятия. По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани със сътрудничеството в областите от ресора на еврокомисарят. „Радвам се, че потенциалът на региона в областта на науката, иновациите, образованието, туризма и културата е част от европейската им перспектива. Това е възможност пред икономиката в региона и особено за младите хора“, каза тя.

В заключение, комисар Мария Габриел заяви: „Изпълнението на условията за присъединяване, продължаването на реформите и постигането на осезаеми резултати в полза на гражданите ще спомогнат за по-нататъшния напредък в европейската интеграция. В рамките на ресора ми, продължаваме да работим активно за задълбочаване на сътрудничеството и нови инициативи, целящи да развият потенциала на Западните Балкани. Това е възможност за развитие на икономиката, регионалното сътрудничество и перспектива за младите хора да работят за страната си“.