Над 100 арестувани при мащабна акция срещу трафика на артефакти

101 души са арестувани при мащабна международна акция срещу трафика на артефакти, съобщи Nova. Открити са 19 000 откраднати такива. Операцията е насочена срещу банди, пренасящи предмети на изкуството, откраднати от пострадали от войната страни, музеи и археологически обекти, съобщи Интерпол.

Тя се е провела в 103 страни. Иззети са монети от различни периоди, археологически предмети, керамика, историческо оръжие, картини и фосили, се казва в съобщение на световната полицейска агенция.

Афганистанските митнически служители иззеха 971 културни предмета на летището в Кабул, предназначени за Истанбул. Испанската полиция, съвместно с колумбийските си колеги, иззе редица редки предмети, придобити чрез плячкосване, което бяха иззети още 242 древни предмета, най-голямото залавяно количество в историята на страната досега“, се казва в изявлението.

Аржентинската полиция конфискува 2 500 древни монети в резултат на разследвана онлайн продажба, а латвийската полиция още 1 375 монети. „Организираната престъпност има много лица. Трафикът на културни стоки е един от тях. Това не е бляскав бизнес, управляван от превзети господа фалшификатори, а от международни престъпни мрежи. Не можем да гледаме на това отделно от борбата с трафика на наркотици и оръжия: знаем, че същите групи са ангажирани, защото това генерира големи пари“, коментира заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

„Търговията с артефакти създава възможностни възможности за пране на пари и измами и финансиране на мрежи за организирана престъпност“, уточни той.

Около 300 разследвания бяха проведени като част от акцията, координирана от Световната митническа организация, Интерпол и Европол.