От първо лице на Острова: Хората не се боят от COVID-19

ВАРНА новини лого

Великобритания отчете най-големия брой починали от COVID-19 в Европа, съобщиха световните агенции.

За последното денонощие смъртните случаи са нараснали с близо 700 и вече са над 32 000 по данни на агенция Ройтерс. Така Обединеното кралство се нарежда на второ място, с най-много починали от коронавируса в света след САЩ.

Антоанета Павлова е на 17 години. Тя живее във Великобритания от 5 години. По време на извънредното положение е била в градовете Лондон и Тънбридж Уелс. Разказва, че животът на Острова си тече въпреки ограниченията:

„По мои наблюдения, хората не се страхуват от самия вирус. Те знаят, че той засяга предимно възрастните хора и тези със слаба имунна система. Животът продължава и хората опитват да се пазят“ – разказа тя пред ВАРНА новини.

По нейни думи в противоепидемичните мерки няма смущаващо:

„Изисква се да спазваме дистанция от 2 метра и да носим предпазни маски. Все пак не е необичайно да видиш човек без маска на улицата. От правителството апелират да излизаме само при необходимост, но разходките в парка не са забранени. С моето семейство бяхме излели в един отградските паркове. Преди да си тръгнем видяхме полицай, който вървеше точно срещу нас. Той просто ни поздрави без да задава никакви въпроси“, казва Антоанета.

Тя споделя, че повечето магазини на Острова са отворени. В тях обаче не се допускат много клиенти и често се образуват опашки пред входовете. При влизане обаче клиентите могат да използват безплатен дезинфектант ако пожелаят.

Бързата смяна към дистанционно обучение не я е притеснило. Твърди, че продължава да харесва колежа и преподавателите си:

„Ако трябва да съм честна, харесва да имам повече свободно време. Като ученик все още имам онлайн лекции и курсови работи. Може да се каже, че по-голямата част от свободното ми време преминава в електронното пространство. Все пак мога да правя и нещата, които обичам – да свиря на китара или да съм сред природата. Мисля позитивно, имам добри преподаватели, хубава работа и колеги“, добави тя.

По нейни думи в местното медийното пространство се набляга повече на превенцията от COVID-19.

„Знаем, че тези, които са изкарали коронавируса могат да се разболеят отново. Много от излекуваните тук изглеждат като изпаднали в параноя, защото ги е страх да не повторят целия процес на ново. Хората обаче са много любезни. Когато минаваш по пътя се спират и ти дават път, за да избегнат близък контакт. Младите пък се опитват да помагат на по-възрастните с покупки и каквото могат“, разказва ученичката.

На Острова опозицията продължава да критикува правителството за това, че късно е реагирало на опасността от COVID-19. Премиерът Борис Джонсън обаче смята, че пикът на епидемията вече е преминал и властите се готвят за разхлабване на мерките.

ВАРНА новини