Премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

ВАРНА новини лого

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, организирана от хърватското председателство на Съвета на ЕС, която ще се проведе днес, 6 май.

Планираната първоначално да се проведе в Загреб среща, днес ще се осъществи чрез видеоконферентна връзка, предвид кризата с коронавируса. Фокусът ще бъде поставен върху подкрепата на ЕС за Западните Балкани за справяне със здравните и икономически последици от COVID-19, предават от правителствената пресслужба.

В срещата на върха ще участват държавните или правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС, лидерите на шестте партньори от Западните Балкани, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, Андрей Пленкович, премиер на Хърватия, която понастоящем председателства Съвета, Жозеп Борел, върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Съвета за регионално сътрудничество.

Очаква се в рамките на срещата на върха да бъде приета декларация, с която лидерите от ЕС да потвърдят подкрепата си за европейската перспектива на Западните Балкани и да демонстрират силна европейска солидарност към региона, както и нуждата от общоевропейско единство за справяне с безпрецедентната криза. Сътрудничеството и подкрепата на ЕС към региона е в размер на повече от 3,3 млрд. евро и надхвърля всички помощи, предоставени от други партньори за страните от Западните Балкани.

Премиерът Бойко Борисов ще потвърди българската подкрепа за пакета от мерки за региона за справяне с непосредствените предизвикателства и последиците от кризата. Според българския министър-председател това е проявление на европейската солидарност и свидетелство за ангажимента на ЕС към страните от Западните Балкани. По инициатива на премиера Борисов страната ни вече оказа помощ по двустранна линия на Република Северна Македония и на Сърбия с предоставянето на 230 защитни костюма за многократна употреба. Подготвят се и проекти за подкрепа за държавите от региона по линия на българската помощ за развитие на стойност над 200 000 лева.

Независимо от пандемията и успоредно с мерките за излизане от кризата, България продължава да работи в подкрепа на страните от Западните Балкани, включително в контекста на съпредседателството ни с Република Северна Македония на Берлинския процес.

България счита, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е най-важният стимул за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в региона, като е от значение систематичното отчитане на напредък, включително по отношение на поддържането на добросъседски отношения и разрешаването на открити въпроси със съседите. Важни за нас остават и въпросите за подобряване на свързаността и приобщаващото регионално сътрудничество.