Путин с най-нисък рейтинг от 1999 г.

ВАРНА новини лого

Рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин е на най-ниското си ниво от повече от две десетилетия на фона на кризата с коронавируса, информира „Ройтерс“, позовавайки се на проучване.

Сондажът на социологическия Център „Левада“ сочи, че подкрепата за Путин през април е паднала до 59% от 63 на сто през март. Това е най-лошият резултат за руския лидер от септември 1999 г., когато Путин беше премиер с 53% рейтинг на одобрение, пише news.bg.

Но подкрепата за плана му за промяна на конституцията, който позволява да остане на власт до 2036 г., се увеличи до 47% през април от 40 на сто през март.

Рейтингът на одобрение на Путин все още е много висок за западните стандарти и няма признаци, че човекът, който доминира в руската политика като президент и премиер повече от 20 г. и е оцелял при много кризи, ще падне от власт.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не се доверява напълно на проучването, тъй като има други изследвания, които представят различна картина.

Изследване на ВЦИОМ показва, че през април 69,8% от руснаците се доверяват на Путин.

Проучването на „Левада“ е проведено от 24 до 27 април и в него са участвали 1608 души.

Междувременно Путин съобщи, че подкрепя предложенията на кмета на Москва за постепенно разхлабване на ограниченията. Сергей Собянин каза, че някои бизнеси могат да възобновят работа от 12 май, но призова московчани да спазват мерките за самоизолация, ако е възможно.

По-рано стана ясно, че министърът на културата на Русия Олга Любимова е с положителна проба за коронавирус. В края на април беше съобщено, че руският премиер Михаил Мишустин е болен от коронавирус.

По-рано днес от кризисния щаб съобщиха, че заразените с коронавирус са се увеличили с повече от 10 000 за четвърти пореден ден и в момента общо са над 165 000.